Matej Bogataj

15. 4. 2008  |  Mladina 15  |  Kultura  |  Knjiga

Avgust Demšar: Olje na balkonu

Založba Sanje, Ljubljana, 2007, 9,95 EUR, 206 str.

Avgust Demšar

Avgust Demšar
© Marko Pigac

Kaj vse se dogaja za temi stenami, kaj vse se dogaja v teh sobah, je temeljno vprašanje Grumovega Dogodka v mestu Gogi, in razen tega, da vsi kukajo drug drugemu v lonec, se tam res nič bistvenega ne zgodi. Kar bi moral biti umor, je samo ponesrečen ljubavni obračun, truplo shodi in z dogodkom ni nič. Od Grumovega časa med obema vojnama se je marsikaj spremenilo, najprej sta kriminalka in detektivka doživeli priznanje, žanrska dehierarhizacija v sedemdesetih letih je priskrbela predvsem parodijo žanra, recimo pri Maji Novak ali AAronu Kronskem. Vendar so se vedno bolj, čeprav brez večje kontinuitete, pojavljali tudi pisci pravih in neosmešenih detektivk, recimo Sergej Verč, ki je postavljal primere svojega inšpektorja na narodnostno mešano območje in mu je bilo vse skupaj samo izgovor za medetnične in znotrajmanjšinske konflikte, ali Igor Karlovšek, ki se je specializiral za pota tranzicijskega gospodarskega kriminala. Vštric je stopala profesionalizacija kriminala. Čeprav je nastalo kar nekaj kolportažnih zbirk kriminalk in detektivk, pa so te hitro usahnile in niso lansirale prepoznavnih imen, namesto tega se je v žanru z več, predvsem pa manj uspeha preizkusilo nekaj sicer nežanrskih piscev.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članke za daljše obdobje, se morate prijaviti. Prijavite se . Ostala ponudba naročniških paketov se nahaja TUKAJ.

Celotna številka Mladine je vaša za 3,7 evra. Za nakup tedenskega dostopa do vsebine pošljite SMS z vsebino MLADINA2 na številko 7890.

 
Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

 • Tedenski zakup ogleda člankov
  3,7 €
 • Polletni zakup ogleda člankov
  75 €
 • Letni zakup ogleda člankov
  149 €
 • Spletna Mladina - mesečna naročnina na spletne vsebine, prekini kadarkoli
  14 €