27. 8. 2003  |  Mladina 34  |  Kultura  |  Plošča

Siddharta: Rh -

KIF KIF - Menart, 2003; naprodaj povsod

Mnogi, ki se sprašujejo o smislu Siddhartinega početja, so našli pravo rdečo nit: dogajanje s podpisom pogodbe za založbo Menart. Kaj bi lahko založba Multimedia bendu, ki jih je tako presegel, še ponudila. Denar? Naklado, višjo od 25.000 prodanih izvodov? Več promocije v medijih? Ne! Multimedii se ni uspelo več kosati s prelepimi glasbeniki, ki na svojem pohodu rušijo vse rekorde. Zmagovalce lahko založijo le pravi zmagovalci. Založba Menart, ki daje zavetje tako Sebastijanu kot Bepopom, založba, ki zna z denarjem. Zadnjič je njihov lastnik izjavil, da so člani grupe Bepop zaslužili vsak kar tri milijone tolarjev. Lepa vsota, kaj ne? No ja, za dober avto bojo morali še par let varčevati. In upam, da so Siddharta podpisali z Menartom kaj bolj prepričljivega, kot je pokrivanje novoletne žurke na TV POP-u. Toda vse skupaj je le biznis in ne bi se čudil, če bi na naslednji plošči back vokale že pel kak mariborski slavček.

Sedaj pa k plošči. Gre za korak v bolj gotski rock, celo simfozborovski rock, (Carmina burana) v hladno mitologijo, in kljub metalnim rifom celo med irske pihalne melodije. Imidž je miks materialov Matrixa in filozofije Gospodarja prstanov. Besedila pa, kljub temu da se ne slišijo vedno dovolj dobro ... še vedno bluzijo s srednješolskimi tematikami in s filozofijo za začetnike. Jasno, plošča največjega slovenskega bendaje posneta profesionalno, čeprav bi si želeli več rezkih kitar in bolj razumljivih vokalov, predvsem ko se oglasi čez kak refren množica instrumentov. Sicer pa so naši najbolj prodani poprokerji še vedno soliden projekt, ki ga hvalijo vsi, katerih hvala ima neko težo, to je pa tudi nekaj, in če k temu prištejmo še članek iz rumene Nove, kjer so nam ob režiranih fotkah zaupali, da ima pevec Tomi res velikega, se lahko spomnim samo na Jana Plestenjaka, ki mi je pred leti zaupal, da ga večina kritikov ne mara iz dveh razlogov: zato, ker ima boljše babe in ker vozi boljše avtomobile. In morda je to bistvo rokenrola.

A ja, še to, če so prejšnjo ploščo res prodali v nakladi 25.000, bodo pravi kazalci ravno tisti v trgovinah. Če bodo prodali manj, je bila nekje storjena napaka. Ok, je pa res, da tudi Sebastijan ni prodal druge plošče niti približno toliko kot prve.

* * *