Miha Zadnikar

22. 1. 2005  |  Mladina 3  |  Kultura  |  Plošča

Fred Anderson/Hamid Drake: Back Together Again

2 x CD, '04, Thrill Jockey; na voljo na: www.thrilljockey.com

Reč v hipu spomni na Johna Coltrana, pa ne samo zaradi pihalsko-tolkalske paralele Interstellar Space (Impulse!, 1967), ki je mojstrov duo z Rashiedom Alijem. Ne, coltranovski duhovi so močni že kar v pristopu k materialu, da o fluidu ne govorimo. Andersonu (1929) in Draku (1955) se je namreč posrečil docela nepretenciozen, nekako "naturalno poduhovljen" album, za navrh gibek, raznolik, celo plesen. Uvaja ga mojstrsko obvladovanje velikega tamburina, zaključuje glasovna ljubezenska poema, vmes pa je za celo zakladnico mičnih godb. Anderson (leta 2001 je že posnel tovrsten duo z nekdanjim Sun Rajevim tolkalcem Robertom Barryjem, Drake pa ima enega s Petrom Broetzmannom iz 1995.) premore redko sposobnost za gradnjo melodike in prehode v neznano, ki pa ostajajo osupljivo koherentni: fino zmišljevanje pesemc (nekakšen "African-American Market Place") tako zazveni formalno podkrepljeno, nespodbitno. Tudi Drake je po nekem norem bistvu "bobnarski melodik", a v mehko dozirani pa silovito vztrajni ritmiki dopušča neverjetne prostore - pohiteva in upočasnjuje izjemno subtilno, "na mestu". Ta duo kratko malo moramo videti v živo. Ves čas sta povsem skupaj, njuno spretno podajanje raznolikih štimung je tisto najboljše, kar lahko da free jazz. Igrata z nekim prav posebnim, neprikritim veseljem.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članke za daljše obdobje, se morate prijaviti. Prijavite se . Ostala ponudba naročniških paketov se nahaja TUKAJ.

Celotna številka Mladine je vaša za 3,7 evra. Za nakup tedenskega dostopa do vsebine pošljite SMS z vsebino MLADINA2 na številko 7890.

 
Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

 • Tedenski zakup ogleda člankov
  3,7 €
 • Polletni zakup ogleda člankov
  75 €
 • Letni zakup ogleda člankov
  149 €
 • Spletna Mladina - mesečna naročnina na spletne vsebine, prekini kadarkoli
  14 €