iv

9. 6. 2005  |  Mladina 23  |  Kultura  |  Plošča

Roy Haynes: Fountain Of Youth

CD, Dreyfus 2004; www.dreyfusrecords.com, na prodaj na ljubljanskem jazzu

Mojster letos praznuje 70-letnico. Praznuje jo delovno, tako kakor pritiče glasbeniku, bobnarju, ki je zares “bil zraven”. Ker podeljevanje statusa “legendarni” včasih izzveni kot bedno opravičilo za ustvarjalčevo slabljenje življenjskih in kreativnih moči, raje recimo: bobna, kot hudir živo, legendarni in vitalni Roy Haynes. Njegov kvartet proizvaja soliden bop in se sprehaja skoz klasike in lastne skladbe. Haynesov prejšnji je naredil celo turnejo in album Birds of a Feather posvetil Charlieju Parkerju. Bobnar je bil v štiridesetih letih Parkerjev izbor med mladimi bopovci za kotli in činelami. Še prej je že muziciral s prevratnikom, kitaristom Charliejem Christianom, za Birdom je bil bobnar v bendu Lesterja Younga, za njim zgodnjega bopovskega kvarteta Milesa Davisa, kasneje je premeščal poudarke z Monkom, Johnom Coltraneom, Ericom Dolphyjem. Klasičen jazzovski kvartet z Martinom Bejeranom (klavir), Marcusom Stricklandom (saksofoni) in Johnom Sullivanom (kontrabas) vešče vodi štrene skozi standard Greensleves, lepo oceni zagonetnost Monkove Twinkle Trinkle in vzdržuje napetost, swing. Haynes bobna kot za stavo, dinamično zadrobi na tom tomih, goni činelo, zastaja, pohiteva in z bendom, ki ve, kaj je bop, dobro kuha občinstvo. Album je koncerten. Vse najboljše Bobnarju, ki je pomagal redefinirati vlogo jazzovskega bobnanja. To je jazzovska muzika, mainstremovski bop, ki je predober, da bi bil sredinski. Povabilo k muziciranju, ki ni anemično.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članke za daljše obdobje, se morate prijaviti. Prijavite se . Ostala ponudba naročniških paketov se nahaja TUKAJ.

Celotna številka Mladine je vaša za 3,7 evra. Za nakup tedenskega dostopa do vsebine pošljite SMS z vsebino MLADINA2 na številko 7890.

 
Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

 • Tedenski zakup ogleda člankov
  3,7 €
 • Polletni zakup ogleda člankov
  75 €
 • Letni zakup ogleda člankov
  149 €
 • Spletna Mladina - mesečna naročnina na spletne vsebine, prekini kadarkoli
  14 €