napo-lee-tano

5. 10. 2005  |  Mladina 40  |  Kultura  |  Plošča

Insight aka Soloplexus: Illusive Avenues of 6 Intrinsic Musicians

CD, www.badnews.co.jp

Insight je priden hiphopovski delavec v senci. Kot gost se je pojavljal na večini bostonskih stvari (ne samo, ker je tam doma, ampak ker je hudo dober), pa produciral za Mr. Lifa, sodeloval s KRS-One-om in lani končno izdal svoj solo prvenec The Blast Radius, ki je zašejkal starejši kos undergroundovskega hiphop občinstva in vse fasciniral s komadom Seventeen MC's. Ta je namreč točno to, kar pravi naslov: posse cut sedemnajstih raperskih glasov s pomembnim dodatkom - da je vseh sedemnajst odrapal Insight sam. Ker je večino zadev tudi sam sproduciral bi mu lahko bilo ime Multipractic MCDJ.

S projektom Soloplexus pa je naredil še korak naprej. MC-jev zdaj sicer ni sedemnajst, ampak "samo" šest, toda pazite: ne gre samo za šest različnih glasov, ampak za šest razvitih likov, ki sestavljajo domnevno supergrupo Soloplexus. Šest različnih glasov, šest različnih flowov, šest različnih slogov, šest različnih življenjskih zgodb, šest različnih attitudov, šest različnih okolij, šest različnih imen: Quiz Verbal (iz Los Angelesa), Jaquan Ali (iz obalnega dela Kalifornije), Red D Rock G (iz Barbadosa, zdaj živeč v New Yorku), Hakim Rock (iz Bostona), Kaju Dash (iz Dorchestra v Massachusettsu) in Buss Datz (iz Atlante, zdaj živeč v Franciji). In ker šest ni nič, se jim tu in tam kot gost pridruži še stvarnik sam, Insight v svoji osnovni formi. In vsi so hudi, precej boljši od crapa, ki ste si ga prisiljeni ogledovati na glasbenih televizijah in poslušati na komercialnih radiih, kjer uho urednikov seže natančno do PR priporočil štirih velikih založbenih multinacionalk. Tale Insightova perlica bi namreč ostala neodkrita, če Insight v soboto ne bi koncertiral na Metelkovi in če kot kolateralna korist ne bi z najavo špila prišel tale izključno na japonskem izdani disk (mimogrede: cena na navedenem siteu je za Japonsko čisto zmernih 2.400 jenov = 4.200 tulsov).

Soloplexus priporočam vsem tistim, ki ste hiphop nehali poslušati v drugi polovici devetdesetih, ko se je začela njegova globalna komercializacija. Insightove glasbene podlage manreč navdih črpajo iz zlate ere hiphopa, zgodnjih devetdesetih, in zvenijo organsko, z našponanimi in dinamičnimi jazz sampli, čvrstimi house-of-painovskimi beati, brez sledu cmizdravega refrenja in križanja z arenbi wannabe karamelo. Z drugimi besedami: taka lepa reminiscenca na native tonguovce. In razkazovanje tistega, kar šteje največ: duhovite ideje, ki jih Insightu nikakor ne manjka. Upam, da bo ostal sam svoj in da mu mu kakšen založniški "artist & repertoire" pametnjakovič na naslednji album ne bo prilepil ducat prodajabilnih featuringov. Za to namreč ni nobene potrebe, saj Insight zlahka odrepa sedemnajst različnih vokalov. Več je več!

+ + + + +