Ali je pilot v letalu?

Francosko omrežje

© Tomo Lavrič

Voltaire, znano po svojih ostrih napadih na skrajno desničarsko Nacionalno fronto in na Opus Dei in se je 16. marca pojavilo v osebi svojega predsednika Thierryja Meyssana ter se predstavilo na TV kanalu France 2 v oddaji O tem vsi govorijo. Meyssan je prinesel s sabo serijo fotografij, s katerimi je učinkovito dokazoval, da se zloglasnega 11. septembra v Pentagon ni zaletelo nikakršno letalo. Prek forumov na omrežju in z elektronsko pošto je teorija o zaroti preplavila ves svet. Meyssan je jasno povedal: "Radi imamo Tocquevillovo Ameriko, ne pa Amerike Patriot Act."

Kaj se je v resnici zgodilo z letalom, ki je treščilo v Pentagon? Ure in ure smo lahko po televizijskih zaslonih gledali ogenj in dim iz Pentagona. Po zdravi kmečki pameti bi človek sklepal, da se je trlo očividcev. Pa jih ni bilo na odmet. En gasilec, en upokojenec, uslužbenec v parlamentu, uslužbenec dnevnika USA Today. In novinar, ki je zadremal po kosilu, potem pa zaslišal hrup in pogledal skoz okno. Mimo njegovega bloka je hušknilo nekaj ogromnega z nalepko. Prav gotovo nesrečno letalo. In to je bilo tako rekoč vse. Ključno pri celi zadevi pa je, da ni nihče posnel nobene prepričljive fotografije eksplodiranega letala.letala. Uradno stališče je bilo, da zaradi silnega požara in eksplozije ni ostalo na razpolago večjih delov raztreščenega letala. Letalski inženirji so razložili, da zaradi raztopljenega aluminija ni bilo mogoče jasno razpoznati letala. Drugi inženir se je pridušal, da so med preiskavo posneli vrsto fotografij, na katerih so videti ostanki letala zelo jasni in značilni. Hop, Cefizelj! Teh obljubljenih fotk ni videl nihče! Tiskovni predstavnik obrambnega ministra, Glenn Flood, je izjavil novinarjem: "Bil sem na licu mesta in videl sem zelo majcene koščke letala." Zelo prepričljivo, res.

Teorije vladnih predstavnikov govorijo v pogojnikih. Lahko bi bilo tako, lahko pa tudi drugače. Dejstvo pa je, da so bile vladne informacije več kot skope. Tako izmikave, da so že same po sebi zbujale dvom in sumničavost. V resnici namreč ni namreč nikakršnega uradnega scenarija glede samomorilskega napada letala na Pentagon. Informacije očividcev so bile nekoherentne, nejasne in protislovne. Še posebej zato, ker ni nikakršnih bližnjih posnetkov. Morebitni podatki črne skrinjice, ki bi lahko odgovorili na vprašanje, pa so ostali zaklenjeni v trezorju obrambnega ministrstva. "Celotna materija je predmet kriminološke preiskave," je razložil tiskovni predstavnik FBI Chris Murray. "Ko bo preiskava končana, bomo rezultate sporočili tožilcu zahodnega okrožja zvezne države Virginije, ki se bo odločil, kako bo nadaljeval." Informacija pa taka. Ampak šlo je samo od slabega na slabše. Potem ko so se začele vztrajno širiti sumničave govorice, je vojaški dopisnik TV mreže CNN, ki ima svoj urad v samem Pentagonu, med novinarje razdelil fotografije strmoglavljenega letala "iz neznanega vira". Težava je edino v tem, da na teh fotografijah nikjer ni ne duha ne sluha o letalu.

Vse skupaj zoprno spominja na Verigo Svetega Antona. Gotovo se še spominjate, kako smo pred leti po pošti dobivali fotokopije slaboumnih pisem, kjer so nas neznani pošiljalci obveščali, da je treba pismo v desetih izvodih poslati na nove naslovnike, sicer se nam bo zanesljivo dogodilo kaj zelo neprijetnega. Ali bomo zboleli za rakom, morda nam bo pogorela hiša, zvesta žena nas bo čez noč nehala ljubiti, otroci se bodo vdali mamilom. In tako naprej. Ampak ni še vse izgubljeno. Ameriški upokojeni častnik je pozabil na pismo in izgubil službo. Pismo je spet našel in ga poslal naprej. Zadel je na loteriji 33.000 dolarjev. Samo kaj, ko takšnega zvrhanega koša sreče nihče ni videl od blizu. Ali pač. Pred poldrugim desetletjem je sodelavka iz moje tedanje službe poslala deset fotokopij pisma. Ker pa je to storila kar prek podjetja, so jo skorajda vrgli iz službe.

Vrnimo se k francoski TV oddaji v živo. Pričevanja so bila že tako ali tako bolj pičla, vrh vsega pa so bile priče kar po vrsti vojaške osebe ali vpletene v vojaške sile. Voditelj oddaje se je brez kakršnihkoli težav in pomislekov prelevil v zagovornika teorije o zaroti. Ameriška vlada prikriva resnico. Voditelj oddaje je skupaj z občinstvom v studiu in z gledalci pred malimi ekrani užival v teoriji zarote. Ne samo gledalci, tudi voditelji uživajo v zgodbah, ki so sprte z zdravo pametjo. Ampak tako se zadeve vrtijo. Oblastniki prikrivajo pred nami neprijetne resnice. To je sicer res. Vsaka vlada, vsak minister, vsak premier skuša volilcem prodajati okinčano resnico. Druga etapa je torej vsesplošno nezaupanje do politike in politikov. Vsaka govorica, pa naj se skoti na živilskem trgu ali v bifeju za bližnjim vogalom, prav kmalu postane najprej prijetna žgečljivka, takoj zatem pa že zaprisežena resnica. Kdo je videl letalo? Koga so sploh spustili zraven?

Sicer pa ljudi nobena izkušnja ne izuči. V podobni oddaji je podoben voditelj uspešno prodal gledalcem zgodbo o tem, kako si je v Bolgariji priskrbel pravo pravcato atomsko bombo. Televizijskim konzumentom se je zdelo vse samo po sebi umevno. Nauk je skrajno preprost. Bolj ko smo sumničavi in nejeverni, bolj ko smo pripravljeni politiki in politikom pripisati vse najhujše, od lažnivosti do koruptnosti, lažje nas bo prinesel naokoli prvi nabriti fičfirič. Se še spomnite finančnih piramid, ki so pred desetletjem obnorele Slovence? Goljufiva narava teh iger je bila evidentna, a ljudje so kar noreli in noreli. Kdo je šel sedet? Nihče. Nihče, ja.