Jaša L. Zlobec

 |  Mladina 48  |  Kultura

Predvojaška se vrača. Hura!

Ruska duma je očitno spoznala, da so nekateri liberalni odkloni presegli vsako razumno mejo. Podobno kot v Sloveniji, kjer smo tako rekoč čez noč ukinili in zalučali na smetišče naborniško vojsko. Kajti najemniški vojaki imajo kamnito srce. Samo za denar jim gre, pa morda še za kakšne eksotične dežele. Po možnosti Havaje. Tako je s tem. In če se bojo mrki sovragi natepli na naše meje, kdo jih bo branil, meje namreč, ne sovrage? Naši vojaki že ne, saj so daleč, predaleč od toplega doma.

© Tomo Lavrič

Pri nas smo z naborniško vojsko očitno za vselej opleli. Rusi pa so se pokesali. Tako je prav, nikoli ni prepozno. Po novem bo ruski mladec spet pripravljen korakati za domovino. Se bojo ruski srednješolci krepili z gimnastičnimi vajami v telovadnicah, okrašenih z maketami kalašnikovk? Bojo hodili na strelišča ali si bojo vbijali v vedoželjne glave tehnične značilnosti bojnih tankov? Sliši se lepo in duma je več kot zadovoljna. Duma že mogoče, nikakor pa ne novinarji. Ja, žurnalisti. Skoraj celotna ruska časnikarska srenja se je dvignila na zadnje tace in začela zoprno renčati. Kot kakšen medved, ki se je strgal z verige. Izvestija se sprašujejo po smislu amandmajev, ki jih je duma izglasovala 10. oktobra. S temi ustavnimi dopolnili naj bi vojaška vzgoja ponovno prestopila šolski prag, in sicer v prvem in zadnjem razredu srednje šole. Obvezna vojaška vzgoja je v Rusiji izginila iz učnih načrtov že daljnega maja 1991, s koncem sovjetskega režima.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje: