Jure Aleksič

 |  Mladina 32  |  Kultura

Zlatarstvo je kot prostitucija

Christoph Steidl Porenta - zlatar, srebrokovač, restavrator, mehanik, sabljač, pivec piva iz srebrnega vrčka z dragimi kamni

Med delom, svojo daleč najljubšo dejavnostjo

Med delom, svojo daleč najljubšo dejavnostjo
© Denis Sarkić

"His eyes have all the seeming of a demon's that is dreaming. And the lamplight o'er him streaming throws his shadow on the floor; and my soul from out that shadow that lies floating on the floor ... Shall be lifted - nevermore!" je o predstavniku te pasme (pravzaprav ptičme) nekoč zapisal veliki Edgar Allan Poe, vendar Orhan ni te vrste krokar, Orhan ni zajebanec. Orhan morda ni zajebanka, v bistvu se ne ve, saj Christoph pravi, da lahko krokarju spol določiš samo, če mu daš pregledati kri. Ker doslej še ni znesel nobenega jajca, je Orhan - poimenovan po enem izmed princev iz 1001 noči - za zdaj on, presenečenja pa vsekakor niso izključena. Kakorkoli že, kot mrk črna beštija z neutrudnim skakljanjem in pobrcavanjem oreščkov po lesenem podu še potencira občutek, da je človek, ko je vstopil v Zlato runo, če že ne na pravo pravcato pravljico, naletel vsaj na poseben žepek idiličnega rustikalnega zapika, ki so ga zadnja stoletja s svojo vihro mehanskega/digitalnega pobliskavanja v širokem loku zaobšla.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje: