Damjana Kolar

28. 10. 2011  |  Mladina 43  |  Kultura  |  1. zapoved

Prah

Premiera igre madžarskega avtorja Györgya Spira v Mali Drami

© Peter Uhan

V ljubljanski Mali drami bodo 28. oktobra ob 20. uri kot drugo letošnjo premiero uprizorili igro Prah (2005) Györgya Spira, ki sodi med najuglednejše sodobne madžarske pisce. Gre za zgodbo o zakonskem paru srednjih let, ki ga pretresajo tako materialne kot moralne krize. Igra se začne, ko pride mož prej domov iz službe, ves v šoku, ker je na loteriji zadel precejšnjo vsoto denarja. Sledijo različne faze soočenja z veselo novico: od evforičnih načrtov, kaj bosta zakonca storila z denarjem, do strahu, kaj vse se jima utegne zgoditi, ko bodo drugi zvedeli, da sta bogata. Igra je polna črnega humorja, smešnih in absurdnih preobratov, njen konec pa je presenetljiv, tragikomičen. Igro, ki jo je prevedla Maja Likar, je režiral Vinko Möderndorfer, nastopila pa bosta Maja Sever in Valter Dragan.

Več o predstavi nam je povedala dramaturginja Eva Kraševec: “Komedija Prah sodobnega madžarskega dramatika in pisatelja Györgya Spira opisuje krutost procesa tranzicije in še bolj neizprosen hiperkapitalizem, v katerem je še težje preživeti. Protagonistoma, Ženski in Moškemu s socialnega roba, se nenadoma nasmehne sreča - na loteriji zadeneta nepredstavljivo vsoto denarja. Končno lahko izbirata in s tem se jima ponudi tudi možnost, da si ustvarita življenje po svojih željah. Kako bosta unovčila dobitni listek? Ustvarjalci se ob tej pronicljivi igri sprašujemo, kaj je resnična sreča in svoboda sodobnega človeka.”

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.