foto: Borut Peterlin

28. 10. 2011  |  Mladina 43  |  Kultura  |  Portret

Mateja Panter in Jožica Curk, oblikovalki

V ljubljanskem salonu id:doma je te dni v okviru Meseca oblikovanja na ogled razstava Mateje Panter in Jožice Curk z naslovom “Hi konjiček”. Oblikovalki sta razstavili gugalne konjičke, ki so nastali po izvirniku iz leta 1956, ki sta ga našli na podstrešju. Njuni konjički so narejeni iz različnih materialov, od lesa do aluminija in vezane plošče, unikatni pa so tudi zaradi poslikav.

“Arhitektki, avtorici gugalnika, sva vzpostavili novo oblikovalsko platformo, v katero se vključujejo akterji totalnega oblikovanja: midve sami z izdelkom Hi konjiček, Roman Uranjek z avantgardnimi poslikavami in Peter Mlakar s filozofsko mislijo. Konjička za otroke sva zasnovali po originalu iz leta 1956, upoštevajoč sodobna oblikovalska načela RE:DESIGN, RE:USE, RE:THINK.

Na rojstnem dnevu izdelka pa so se filozofu Petru Mlakarju utrnile misli za odrasle uporabnike: ‘Ta konjiček ali robokonj je trenažna naprava za krepitev mišic ob izvajanju seksualnih aktivnosti in ima tudi svoj ekoenergetski potencial. To je jeklena konstrukcija z vzvodi, prenosnimi mehanizmi in škripci, ki zahtevajo, da partnerja izvajata določeno seksualno praktiko - recimo, jahanje (ženska je “zgoraj”) ali zibanje/guganje (partner v vodoravni legi prodira v partnerko), povečano delo določenih skupin mišic. Da je izvajana penetracija v taki ali drugačni obliki, se je treba dvigovati, vleči, pritegovati, potiskati. Dosežen je kibernetski moment, ko akcija sproži reakcijo, ki ustvari seksualni učinek. Razvitejša oblika te naprave je, da gibanje prek manjšega generatorja proizvaja električno energijo, ki jo shranjujemo v posebnem akumulatorju. V korist domače ekonomije.’”

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.