|  Mladina 46  |  Kultura  |  Revolver

Revolver

Koliko knjig in filmov? - Medtem ko se že počasi izteka leto 2011, je Statistični urad Republike Slovenije (SURS) objavil podatke o tem, koliko knjig in filmov je bilo na novo izdanih in predvajanih pri nas v letu 2010. Pri knjižnem založništvu se je lani v primerjavi z letom prej število izdanih knjig malce znižalo, in sicer za 8,4 odstotka. Izdanih je bilo 5621 knjig in brošur, od tega 1315 leposlovnih. Med leposlovnimi deli je bilo največ romanov (več kot 40 odstotkov), sicer pa je šlo pri večini izdanih knjig predvsem za izvirna dela in prve izdaje, v bistveno manjši meri pa za prevode in ponatise. In kakšna je statistika na področju filma? V letu 2010 je bilo prvič predvajanih 47 slovenskih filmov, od tega trije animirani, 20 dokumentarnih in 24 igranih filmov. Med slednjimi jih je bilo osem dolgometražnih, kar nekaj pa jih je prišlo v kino prav v teh tednih.

Drugi roman - Pri Študentski založbi bo po velikem uspehu romana Čefurji raus! Gorana Vojnovića, ki je v Sloveniji doživel že pet ponatisov in je do danes preveden v šest jezikov, izšel nov roman tega mladega in izjemno vsestranskega avtorja z naslovom Jugoslavija, moja dežela. Ta bo najprej (od 23. do 27. novembra) na voljo na Slovenskem knjižnem sejmu v ljubljanskem Cankarjevem domu, v začetku decembra pa ga lahko že najdete v vseh knjigarnah po Sloveniji.

V nove čase - Komercialne kinodvorane so s tem že opravile, zdaj pa so se digitalizacije lotili še slovenski art kinematografi. Prvi med njimi, ki je dobil opremo za digitalno prikazovanje filmov, je ljubljanski Kinodvor.

Princip ugodja - V dunajski galeriji Albertina je do 26. februarja na ogled razstava belgijskega nadrealističnega slikarja Reneja Magritta z naslovom Princip ugodja. Na ogled je 150 slik, ki jih z originalnimi zapisi, fotografijami in filmi dopolnjuje izčrpna dokumentacija o njegovem življenju in miselnosti iz muzejev in zasebnih zbirk od New Yorka in Teksasa do Japonske. Če že skočite k severnim sosedom, se ustavite že v graškem Kunsthausu, kjer si lahko do 15. januarja ogledate razstavo kitajskega umetnika Aia Weiweia, letošnje najvplivnejše osebe v svetu umetnosti.

Koncerti, koncerti - Znanih je že nekaj glasbenih imen, ki bodo gostovala pri nas v prihodnjem letu. 1. marca bodo v Kinu Šiška nastopili belgijski rock eklektiki dEUS, 8. marca pa se v okviru festivala Rdeče zore v prav tako ljubljanski Menzi pri koritu obeta koncert angleškega vokalno-inštrumentalnega projekta tUnE-yArDs.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.