Damjana Kolar

 |  Mladina 47  |  Kultura  |  1. zapoved

Otvoritev Muzeja sodobne umetnosti

26/11

Muzejsko poslopje

Muzejsko poslopje
© Borut Krajnc

Po več kot petnajstih letih, ko je Moderna galerija dobila v uporabo eno izmed stavb v nekdanji vojašnici na Metelkovi v Ljubljani, bomo 26. novembra končno dočakali Muzej sodobne umetnosti. Novi muzej bo deloval kot enota Moderne galerije, v njem pa bo svoje stalno mesto dobila zbirka sodobne umetnosti Arteast 2000+, ki združuje dela domačih in tujih sodobnih umetnikov.

Muzejski prostor bo namenjen tudi razstavam in že ob otvoritvi se obetata dve. Za prvo z naslovom Sedanjost in prisotnost so poskrbeli kustosi Zdenka Badovinac, Bojana Piškur in Igor Španjol, gre pa za izbor del iz zbirke Arteast 2000+ in nacionalne zbirke MG+MSUM. Razstava Muzej afektov medtem združuje dela štirih pomembnih evropskih muzejev, poleg Moderne galerije so to še Museu d’Art Contemporani iz Barcelone, Van Abbemuseum iz Eindhovna in Museum van Hedendaagse Kunst iz Antwerpna, in je nastala v okviru projekta Internacionala. Pripravila sta jo Bart de Baere in Bartomeu Marí v sodelovanju z Bojano Piškur, Leen De Backer in Tereso Grandas.

Ob otvoritvi muzeja bodo na ogled tudi drugi projekti. Projekt Povezave so zasnovali in oblikovali v sodelovanju z Apolonijo Šušteršič, namenjen pa je interaktivnemu povezovanju muzeja z njegovimi uporabniki. Umetniški projekt e-flux video rental je donacija umetnikov Antona Vidokla in Juliete Aranda in je zasnovan kot video arhiv, prostor za projekcije in brezplačna izposojevalnica videov. K sodelovanju pa so povabili tudi Igorja Vidmarja, ki je poskrbel za punk sobo/muzej, kjer bodo eksponate prispevali sami ustvarjalci in udeleženci. Otvoritev bosta pospremili tudi dve donaciji, in sicer stenska risba romunskega umetnika Dana Perjovschija z naslovom Leta 1990 smo govorili o svobodi, zdaj govorimo o denarju, ki obravnava pojav borbe za preživetje v umetnosti, ter novi muzejski logotip MG+MSUM, ki je delo skupine Novi kolektivizem.

Novi muzej, ki je v neposredni bližini Narodnega muzeja Slovenije in Slovenskega etnografskega muzeja ter s tem tvori nekakšno muzejsko četrt, bo prav zagotovo poskrbel za še bogatejšo ponudbo kulturnih dogodkov v Ljubljani. Otvoritvene razstave bodo na ogled do 29. januarja.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.