Stanka Prodnik

6. 1. 2012  |  Mladina 1  |  Kultura  |  TV

Domačijsko slovo od 2011

Kako smo se s staro glasbo poslovili od starega leta

Novoletno razpoloženi atomični Špelci in strašni Jože

Novoletno razpoloženi atomični Špelci in strašni Jože
© TVS

Sodeč po pregledu minulega leta, ki ga je za ponedeljkov večer na TV Slovenija pripravila Vesna Deržek, je bilo lani eno najbolj katastrofalnih let, kar jih pomnimo. Kot bi lahko ugotovili po depresivni in apokaliptični oddaji, ki se je ne bi sramovala niti POP TV, nam je lani kar nekaj gorja povzročilo ustavno sodišče. A s princem teme, ki je v Studiu City – ta je sledil pregledu – dobil nagrado Siti za življenjsko delo, se ne more kosati nihče.

Da bi čim lažje pozabili na leto 2011, so na nacionalki na silvestrski večer pripravili dve zabavni oddaji, s katerima niti slučajno niso želeli vzbuditi kakršnekoli tesnobe. Slabih pet ur smo namreč lahko poslušali priredbe starih skladb, novih pa je bilo zgolj za vzorec. Najprej smo jih poslušali v Misiji Evrovizija, ki nam je že povsem prirasla k srcu, sploh odkar so se odločili, da bo Maja Keuc zgolj pela in jo je v zaodrju zamenjal princ Fužinc Zlatko, ki je v sobotni oddaji pridno malical vse, kar so mu prinesli tekmovalci. Žirant Raay, po domače Jež, pa je medtem s pričesko spet prekosil samega sebe.

Nato je sledila dobršna mera novoletnega kiča, domačijskosti, prežvečene muzike in starega dobrega gostilniškega spolnega nadlegovanja v Na zdravje!, kjer so se vsi povprek poljubljali, glavno komando pa sta dajala strašna Jožeta, ki sta vztrajno nadlegovala mladenke na odru, najbolj seveda Špelci iz zdaj že razpadlega Atomik Harmonik.

Da bi ugodili čim širšemu občinstvu, v Na zdravje! niso pretiravali s polkastimi ansambli, ampak so postali nekakšna hiralnica slovenske glasbene scene. Ko ti namreč glasbena kariera stagnira ali umira, se še vedno lahko prikažeš v oddaji z govejo muziko, kjer si za občinstvo v primerjavi z Avseniki gladko del »nove« scene. Kingston, Pop Design, Pero Lovšin, Ritem Planet, Werner, Domen Kumer, Helena Blagne in kar je še kandidatov za naj terasni bend, se je tako v soboto smejalo z Jasno in Boštjanom. Ne vemo sicer, kaj je v oddaji delal Jan Plestenjak, oh, Jan, a ob njem je bil Andrej Šifrer, zanj pa nam je jasno, zakaj je del tovrstnega koncepta.

In kaj nam je najbolj ostalo v spominu? Masaker skladbe Dan ljubezni, ki ga je izvedla Natalija Verboten s Štajerskih 7, tokrat brez plesne spremljave poražencev na predčasnih volitvah. 98-letna Rominja, ki so jo v studiu kakopak toplo sprejeli, ko pa ima rada slovensko domačijsko muziko, čeprav nismo mogli spregledati nekoliko začudenih pogledov statistov v občinstvu. Nastop Domna Kumra. Pravzaprav oba njegova nastopa, tisti z Wernerjem in tisti s sinom pokojnega Brendija. Ker nas vedno znova fascinira, kako gladek je prehod med zmago na Melodijah morja in sonca s skladbo »Usedi se na mojo banano« in petjem v narodni noši.

Še dobro, da so tik pred koncem leta napovedali Marievo vrnitev. Končno.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.