Teja Pahor

 |  Kultura

Gazvodov Izlet na tržaškem filmskem festivalu

Trst, točneje kinodvorana Ariston in gledališče Mela, bosta v naslednjih petih dneh prizorišče filmskega festivala Trieste Film Festival, ki se zaradi svoje specifičnosti vse bolj uveljavlja na domačem in mednarodnem tržišču.

Že triindvajset let se namreč posveča režiserjem in filmom, ki so sicer v širšem kontekstu in izven domačih meja večkrat neznani. Vse več ugleda pridobiva predvsem v italijanskem okolju, saj je kot edini festival, ki tako vneto sledi razvoju filmografije na območju srednje in vzhodne Evrope, postal stalnica za ljubitelje in poznavalce tega filmskega področja.

Začetek festivala je v četrtek, 19. jaunarja, označil film Majki makedonskega režiserja Milča Mančevskega. Mančevski je zaslovel s filmom Before the rain in z njim dobil tudi zlatega leva na Beneškem filmskem festivalu, New York Times pa ga je postavil med 1000 najboljših filmov, ki so jih kdaj posneli.

Na festivalu, ki ga organizira združenje Alpe Adria Cinema, bodo poleg italijanskih predstavili svoja dela tudi srbski, bolgarski, romunski, madžarski, ruski, grški, slovaški, hrvaški, poljski, gruzijski, latvijski in moldavski ustvarjalci, med njimi tudi slovenski avtorji. V soboto 22. januarja bodo v gledališču Mela predvajali Izlet Nejca Gazvode, mladi režiser pa bo o svojem prvencu publiki spregovoril tudi v nedeljo popoldne. Prav tako si bo v nedeljo mogoče ogledati dokumentarni film Metoda Pevca Aleksandrinke, v ponedeljek 23. januarja pa bo v Caffè Tommaseo z režiserjem potekal pogovor, kateremu bo sledila predstavitev istoimenske knjige. Poleg teh dveh filmov si bo mogoče ogledati tudi Un onomasticidio di stato, dokumentarec o poitalijančevanju slovenskih priimkov med Trstom, Gorico in Vidmom Nadie Roncelli in Mira Tassa.

Podelili bodo šest nagrad, med katerimi tudi priznanje za najboljši celovečerni film, za katerega se poteguje Gazvodov Izlet skupaj s Kretom Rafaela Lewandowskega, The loneliest planet Julie Lokteve, Loverboyem Cătălina Mitulesca, Domom Zuzane Liove, Eleno Andreja Zvjaginceva, Avé Konstantina Bojanova in Adikosom kosmosom Filipposa Tsitosa. V katergoriji dokumentarnega filma s sedemnajstimi drugimi tekmujejo tudi Pevčeve Aleksandrinke.

Za ljubitelje glasbe bosta v kategoriji Walls of sound na sporedu dva glasbeno obarvana filma, Bijelo Dugme Igorja Stoimenova in Freakbeat Luca Pastoreja. Poleg filmskih projekcij bodo med festivalom potekali pogovori z režiserji in igralci,  poleg tega pa tudi retrospektiva filmov Grzegorza Królikiewicza, enega najpomembnejših poljskih režiserjev, katerega zelo širok opus sega od dokumentarnih filmov in filmov za televizijo do performansov. V sklopu festivala se bodo poklonili tudi Poljski filmski šoli Andrzej Wajda, ki je nastala leta 2001 pod vodstvom filmskega mojstra Andrzeja Wajde in s podporo poljskega režiserja Wojciecha Marczewskega.  V sredo, 25. januarja, bo na zaključnem večeru ob podelitvi nagrad potekala prireditev posvečena nedavno umrlemu češekmu politiku Vaclavu Havlu.

Za informacije o projektih in delavnicah, ki bodo potekali vzporedno s projekcijami in na katerih se bodo predstavili še marsikateri, tudi slovenski umetniki, je na razpolago uradna spletna stran filmskega festivala: www.triestefilmfestival.it/en/.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.