Teja Pahor

 |  Kultura

Predstavitev pilotnega projekta za bodoči Center Rog

© Borut Krajnc

Včeraj so v Mestnem muzeju predstavili pilotni projekt za bodoči Center Rog, ki nastaja v okviru pobude Second Chance. Second chance je projekt petih evropskih mest, da dajejo drugo možnost opuščenim industrijskim območjem in jih spremenijo v centre umetnosti in kulture, v projektu pa sodelujejo nekdanja tovarna AEG v Nürmbergu, HALLE 14 v Leipzigu, Arsenale v Benetkah, depo tramvajev v Krakovu in Rog v Ljubljani.

Konkreten začetek ljubljanskega projekta, po letu in pol raznih analiz in posvetov, bo produkcijski paviljon, ki bo predvidoma junija 2012 postavljen na Petkovškovem nabrežju. S paviljonom bo tako mogoče v manjšem merilu izvajati projekte in delovanje bodočega centra Rog in se bo, kot kasneje center Rog, posvetil predvsem področju likovnih umetnosti, arhitekture in oblikovanja. Del projekta bo tudi laboratorij za 3D tiskanje, ki bo omogočal uporabnikom praktično seznjanjenje z umetnostmi, prostor pa bo, kolikor mogoče, nudil razstavne površine in bo deloval kot info točka Centra kreativnih industrij. Poleg pilotnega projekta se razvijajo tudi vsebinska partnerstva z Inštitutom in akademijo za multimedije in Akademijo za likovno umetnost in oblikovanje, katerih rezultat bo spletna stran projekta.

Na včerajšnji predstavitvi je ne temo „Mesta in kulture. Ali prostor lahko regeneriramo zgolj s kulturo?“ spregovorila Lia Ghilardi, direktorica Noeme, podjetja ki se ukvarja s prostorskim mapiranjem in strateškim kulturnim načtrovanjem. Njeni sogovorniki so bili dr. Uroš Grilc, vodja Oddelka za kulturo MOL, mag. Miran Gajšek, vodja Oddelka za urejanje prostora MOL, mag. Jurij Bavdaž iz Socialne kooperative tovarne Rog in Bertram Schultze, arhitekt in izvršni direktor za komercialno pretvorbo nekdanjih tovarn Spinnerei  v Leipzigu in Auf EAG v Nürmbergu. Ghilardijeva je poslušalcem predstavila pristop, ki ga sama uporablja, imenovan urbano in kulturno DNK mapiranje in na podlagi svoje izkušnje predstavila nekaj pomislekov glede projekta v Centru Rog. Nov in precej ambiciozen projekt želi sedanji center spremeniti predvsem v treh točkah. Ustvariti velik razstavni prostor kakršnega do sedaj nismo imeli, ki bo omogočil razstavljanje pretencioznejših projektov, vsebinski fokus na spodbujanju kreativne industrije in gradnja produkcijskih prostorov in ateljejev za umetnike, saj trenutno MOL razpolaga le z 42. V širšem kontekstu naj bi tako Center Rog skupaj s projektom treh akademij in Cukrarne obnovil in spremenil celotno območje ob Ljubljanici in izgled tega dela mestnega centra. Ghilardijeva je ob tem pripomnila, da čeprav razume ambicioznost, bi sama izbrala način prenove, ki bi začel delovati na malih stvareh in bi izkoristil ter potenciral umetniško energijo, ki že obstaja v Centru Rog, kar je tudi drugače pogost očitek na projekt.

Trenutno je za izbiro zasebnega investitorja za izgranjo Centra Rog, bližnjih garaž in hotela obljavljen razpis, ki bo odprt do 7. marca 2012, pri čemer bo moral partner MOL-a investirati delež približno 39 milijonov evrov.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.