Max Modic

 |  Kultura

Ilustrirana Zdravljica

Zdravljica dr. Franceta Prešerna je bila nekoč davno že ilustrirana, potem pa ne več

Nova likovna podoba Prešernove Zdravljice.

Nova likovna podoba Prešernove Zdravljice.
© Damijan Stepančič

Danes ob 19. uri je bila v Galeriji Kresija otvoritev razstave ilustracij Damijana Stepančiča iz pravkar izdane slikanice dr. Franceta Prešerna, ki je izšla pri založbi Mladinska knjiga. »Da je moralo preteči toliko časa do nove ilustrirane izdaje, je kriva pravzaprav precejšnja neupodobljivost abstraktnega besedila Zdravljice,« pravijo pri založbi. »S tem kar težkim izzivom se je tokrat spopadel Stepančič in ga izvrstno rešil.« Razstava bo na ogled do 10. februarja.

Slike, ki jih je Damijan Stepančič naslikal za to priložnost, so poleg objave v slikanici tudi razstavljene v Galeriji Kresija. Šlo naj bi za sodobne, pogumne in finih simbolov polne interpretacije tudi danes nadvse aktualnih verzov, »vizualni jezik Damijana Stepančiča pa ostaja drzen, neobremenjen s tradicijo in osvobojen teže pomena tega besedila za Slovence«.

V knjigi se po besedah založnika zvrsti kar nekaj portretov pomembnih mož naše zgodovine, a tudi teh nekaj je izbranih po čisto osebnem kriteriju slikarja. »Namenoma in brez zadržkov je poudarjen avtorjev čisto subjektiven odnos do besedila. To je v resnici tudi edino prav, saj je nemogoče najti kar najbolj objektivno podobo in predvsem ni v pomoč za avtorsko močan in inovativen izdelek, kar pa je Stepančiču izvrstno uspelo.«

Damijan Stepančič je pred kratkim na 10. slovenskem bienalu ilustracije (SBI), ki se bo v Cankarjevem domu zaključil 31. januarja, prejel plaketo Hinka Smrekarja za leto 2012 in sicer za ilustracije v knjigi Petra Svetine: Čarobni prstan v izdaji Vodnikove založbe leta 2011, žirija pa je v utemeljitvi nagrade poudarila, da avtor »uglaša upodobitve figur v malce hudomušnem, ponekod že kar karikaturnem registru, osrednji, v prvi plan postavljeni prizor, pa posrečeno dopolni z dogajanjem v ozadju. S takšno strukturno zasnovo uvaja v ilustracijo filmski princip plana in kontra-plana ter s tem hkrati sugerira možnost drugačnega pristopa k snovanju podob«.

Damijan Stepančič, ki si s svojimi ilustracijami prizadeva zadovoljiti vse bolj zahtevno mlado publiko, se je bralcem Mladine na stripovskih straneh predstavil s stripom Trbovlje, ki sta ga ustvarjata skupaj z ženo Lucijo. Za svoja dela je prejel pomembne nagrade: 1999 nagrado za izvirne zamisli na Bienalu ilustracije v Ljubljani, 2000 in 2002 Smrekarjevo plaketo na Bienalu ilustracije v Ljubljani, 2003 in 2011 Levstikovo nagrado, 2010 uvrstitev na častno listo IBBY, 2010 Priznanje Hinka Smrekarja, 2011 priznanje zlata hruška kar za dve knjigi (za izvirno literarno in za poučno delo), 2012 nagrada Kristine Brenkove za izvirno slovensko slikanico.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.