Max Modic

, 16:50  |  Kultura

Prodnik vztraja, kader odhaja

Prodnik kljub vsemu prevzema mesto direktorja Filmskega studia Viba film

Prodnik odgovarja Filomski iniciativi ZASLOFILM ...

Prodnik odgovarja Filmski iniciativi ZASLOFILM ...
© Dušan Frice

Igor Prodnik, ki je danes uradno prevzel mesto direktorja filmskega studia Viba film, je očitno prekinil mediski molk in za STA povedal, da svojega imenovanja ne bo problematiziral, saj ga je komisija izbrala kot najboljšega kandidata. Pripravljen je na dialog, njegov program dela pa bo šel v smer profesionalizacije, transparentnosti in odprtosti za vse. "Danes sem prišel v službo in mislim, da me je kolektiv dobro sprejel," je povedal Prodnik. Dodal je, da se z večino članov kolektiva pozna že dlje časa, kajti tri leta in pol je bil predsednik sveta Viba filma, znan pa mu je tudi ustroj dela studia.

Imenovanje je med velikim delom filmskih ustvarjalcev naletelo na ogorčenje, saj naj bi Prodnik med letoma 2005 in 2009, ko je opravljal vrsto funkcij na področju filma, deloval razdiralno in povzročil zastoj filmske produkcije. Filmarji so v ponedeljek napovedali, da bodo uporabili vsa pravna sredstva, da bi dosegli razveljavitev odločbe ministra Žige Turka o imenovanju Prodnika. "Kdo me ni sprejel, je vprašanje, kajti v tem času sem dobil več kot 100 pisem in smsov podpore, da sem na pravi poti in da naj vztrajam," je za dejal Prodnik.

Na vprašanje, ali se vendarle namerava dobiti s filmskimi ustvarjalci, ki so bili kritični do njegovega imenovanja, je odgovoril: "Jaz se bom z vsakim lahko tudi dobil in se tudi bom, z vsemi temi producenti". Po njegovih besedah pa zadeve ne gre posploševati: "Niso vsi filmarji proti meni. Zgolj nekateri filmarji so proti meni, ki tudi vedo, zakaj je temu tako. Ampak jaz se s tem ne obremenjujem, kajti čas vedno pokaže svoje." O svojem programu dela je Prodnik na kratko dejal, da obsega več kot 100 strani s prilogami in gre v smeri "profesionalizacije, transparentnosti, poštenosti in odprtosti za vse". Sam sledi načelu, da vsem pripada enako, ne pa da imajo prednost zgolj nekateri, "kot je bilo doslej".

V Filmski iniciativi ZASLOFILM pa medtem v svojem 6. sporočilu za javnost poudarjajo, da so danes pričakovali, da bo Igor Prodnik odgovoril na številna javno zastavljena vprašanja, ki so zanj tudi precej obremenjujoča. »Da bi lahko svoja stališča pojasnil v miru, smo se ob njegovem prihodu na delovno mesto vzdržali protestnih akcij. Zgodilo se je nasprotno, Igor Prodnik še vedno ne odgovarja na vprašanja, novinarjem pa prepoveduje vstop v prostore FS Viba film. Z današnjim dnem je s položaja predsednika in člana sveta odstopil predstavnik stroke Metod Pevec, po naših informacijah je že odstopila tudi predstavnica pristojnega ministrstva gospa Irena Ostrouška, odstop pa napovedujejo tudi nekateri drugi člani sveta FS Viba film,« zaključujejo predstavniki Filmske iniciative.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.