Marcel Štefančič jr.

 |  Mladina 33  |  Kultura  |  Film

Elizij

Elysium, 2013
Neill Blomkamp

Vstanite!

Elizij je stomilijonski levičarski film, distopični sci-fi, v katerem ljudstvo živi na umazani, onesnaženi, prenaseljeni, opustošeni, obubožani, kaotični, suženjski, babilonski, staljeni, slumovski low-tech Zemlji, elita pa v Nebesih, na masivni vesoljski postaji Elizij, v nirvanski gated community, v kateri ni revščine, brezposelnosti in kriminala, imigrantov in bolnih – vse bolezni in socialne hibe so odpravili. Elita – nova čista rasa, 1%, izpolnitev nacističnih fantazij (da o izpolnjenih fantazijah Ayn Rand niti ne govorim) – je tu ujela vzvišenost, svobodo in nesmrtnost. Bogastvo, vir večne regeneracije, dela čudeže.

Toda Elizij – postavljen v leto 2154, politični brat Blomkampovega Okrožja 9 – ni le alegorija sodobnega kapitalizma, freska korporativnega vodenja politike in slika vse bolj vesoljskega razrednega prepada, ampak – po zaslugi radioaktivnega, eksoskeletonskega proletarca (Matt Damon), ki ima vsega dovolj – že kar poziv k revoluciji. Elizij je lep, drag in nevaren.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.