Martina Zubalič

, 10:15  |  Kultura

Pravi človek za kapitalizem

Dokumentarec in koncert Damirja Avdića za zaključek praznovanja četrte obletnice Kina Šiška

Damir Avdić a.k.a. Bosanski psiho a.k.a. Diplomatz.

Damir Avdić a.k.a. Bosanski psiho a.k.a. Diplomatz.
© Kino Šiška

Praznovanje četrte obletnice Kina Šiška se bo zaključilo v soboto, 14. septembra, s filmom in koncertom Damirja Avdića. Dokumentarec Pravi človek za kapitalizem pripoveduje zgodbo bosanskega glasbenika, pesnika in pisatelja iz Tuzle Damirja Avdića, ki se je preselil in je poročen v Sloveniji. Prikazuje njegovo življenjsko pot, njegova stališča, besedila njegovih pesmi in teme njegovih romanov, pogovore z ljudmi. V filmu spremljamo njegove nastope in koncerte po slovenskih mestih in mestih nekdanje Jugoslavije, kjer je pel o vojni in posledicah vojne, o kapitalizmu, o ljubezni.

Ta film je za vse nas, dodajajo avtorji: »Dokumentarni film Pravi človek za kapitalizem je film o vseh nas in za vse nas, da razčistimo s preteklostjo, da lahko gledamo naprej. Da si lahko razložimo grozote, ki jih je povzročila vojna in poskušamo razumeti svet, v kateremu živimo.« Dokumentarec Pravi človek za kapitalizem je delo režiserja Dušana Moravca. Moravec se je rodil leta 1964 v Idriji. Delal je različne stvari, med drugim je bil tudi član pank benda Kuzle. Od leta 2000 se ukvarja izključno s filmom. Podpisal je več kot deset filmov, med drugimi tudi odmevni dokumentarec Državljan Diareja ali Kdo je Tomaž Lavrič (2011), »film o striparju, političnem karikaturistu in stihoklepcu Tomažu Lavriču, kameleonu, ki svojo identiteto spretno skriva pod številnimi psevdonimi«.

Projekcija filma Pravi človek za kapitalizem, ki je svetovno premiero doživel na festivalu SPFF v Paklenici, se bo začela ob 20. uri, omenjeni dokumentarec pa si lahko ogledate tudi v Portorožu med 11. in 15. septembrom, v okviru Festivala slovenskega filma. Večer v Kinu Šiška bo »direktno, brezkompromisno, boleče, odrešilno, kot smo ga vajeni« zaključil kar Damir Avdić sam, ko bo na koncertu predstavil svoj novi album Human Reich.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.