Stanka Prodnik Božič

11. 10. 2013  |  Mladina 41  |  Kultura  |  TV

Nova sezona obupa

Nepoboljšljiva produkcija TV-oddaj

Trije bratje kot petkova predigra v Slovenski pozdrav

Trije bratje kot petkova predigra v Slovenski pozdrav
© TVS

Vsako jesen z upanjem zremo v ekrane in čakamo lastovko, ki bi napovedala pomlad v univerzumu slovenske televizijske produkcije. In vsakič nam je ob gledanju kilavega domačega TV-pridelka bolj nerodno. Podcenjevanju gledalcev očitno ni videti konca.

Nacionalka je prejšnji konec tedna predvajala prvi del nove nadaljevanke Nova dvajseta in novo razvedrilno oddajo Zaigraj še enkrat, sam. Zadevi bi jo verjetno boljše odnesli, če bi ju posneli in vrteli pred kakimi dvajsetimi leti, televizija pa bi lahko v teh kriznih časih prihranila kup denarja, če bi po treh desetletjih še enkrat prikazala legendarno nadaljevanko Naša krajevna skupnost. Ali naredila vsaj njen remake, za božjo voljo. Zdaj je že dovolj očitno, da kvantiteta produkcije, hišne ali zunanje, ne bo prinesla kvalitete.

Morda je po ogledu enega dela nadaljevanke res prezgodaj soditi, a žal gre običajno vse samo še navzdol. Trije bolj ali manj izgubljeni bratje v dvajsetih in tridesetih, ki živijo skupaj in delujejo tako zaprašeno kot njihovo stanovanje, bodo bržkone všeč rosnim pubertetnicam, ki morajo biti ob petkih ob osmih doma. Za ostale je dobra plat nadaljevanke, ki bo za 18 večerov okupirala petkov prime time, ta, da je vsaj kratka, če že ne kratkočasna. Po njej tako ali tako vrtijo še večjo narodno-zabavno katastrofo, Slovenski pozdrav.

Ob sobotah zvečer si Zaigraj še enkrat, sam vzame skoraj tri četrt ure, ki jih nafila z bolj ali manj neposrečenimi skeči in parodijami izpod peres kar štirih scenaristov. Nacionalka je očitno kraj, kjer se sfižijo še tako obetavni talenti, kot sta Godler in Artač. Vse skupaj se zdi kot nekakšen Hri-bar brez Saša Hribarja, brez natakarice in brez občinstva v studiu. Zato pa z nasnetim smehom, ki je vedno znak, da nekaj ni prav smešno. Urednik in avtor formatov Bojan Krajnc je dve leti in pol po zaključku oddaje Hri-bar, po polomiji Ugani, kdo pride na večerjo in katastrofi Kdo si upa na večerjo zdaj scopral še eno razvedrilno oddajo, ki nas je pahnila v obup.

Nemara je rabil vrtiček, kamor je lahko plasiral svoj animirani avtorski projekt z delovnim naslovom Hribovci, ki se je potem izrodil v nadaljevanko z enim samim delom Na svoji žemlji, zdaj pa je končno dočakal svojih pet minut kot animirani insert o Jebovljah v oddaji, ki verjetno tudi ne bo preživela več kot eno sezono. Jebovlje so tako z liki kot z vsebino precej passé in Mojca Mavec kot Mojca Mavec ni niti najmanj zabavna.

Ene stvari nacionalkinim urednikom in ustvarjalcem psevdorazvedrilnega programa res ne zmanjka. Entuziazma za ustvarjanje novih strelov v prazno. Glede na to, da prav zdaj iščejo novega odgovornega urednika razvedrilnega programa, ga že vnaprej naprošamo, naj pri načrtovanju novih podvigov nekaj entuziazma nadomesti z razsodnostjo.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.