Bernard Nežmah

13. 12. 2013  |  Mladina 50  |  Kultura  |  Knjiga

Zdenko Roter: Padle maske

Sever & Sever, Ljubljana 2013, 39,90 €

Bo partizan, dolga leta oficir UDBE, profesor in dekan na FSPN, odg. ur. Teorije in prakse ter dolgoletni Kučanov sodelavec v obsežni (735 str.) knjigi spominov razkril zakulisno delovanje starih sil?

V delu bolj kot spomini dominirajo njegove ocene in interpretacije, s katerimi diskreditira nasprotnike. Tako o na smrt obsojenem L. Sircu cinično zapiše, kako je bil s svojim zasliševalcem skoraj v prijateljskih odnosih. Medtem ko o mreži informatorjev, ki jih je imel na duhovniški strani, ne razkrije, na kakšen način jih je pridobival.

Na prvi pogled biografija, kjer pisec predvsem poveličuje sebe. Toda med vrsticami je objavil stvari, ki nazorno pokažejo, kako je deloval »Kučanov klan«. Navede npr. Janšev in Drnovškov intervju v dveh medijih, ki so mu ga novinarji poslali v branje (!?) še pred avtorizacijo oziroma so mu poročali, kaj sta intervjuvanca umaknila iz teksta! Ali pa strateški plan pred volitvami 1996, ko je pomladnikom kazalo na zmago, njegov krog pa je lansiral novo stranko, ki ji tedaj sicer ni uspelo. Potem sestanek skupine, ki je sklenila, da pošlje Jankovića v županski boj, Türka pa v predsedniško kampanjo. Sega tudi v poprejšnji čas, kjer brez maske opiše ustroj FSPN, ki jo je kot VŠPV ustanovil Maček z namenom, da bi njeni diplomanti prevzeli odločilna mesta v državni upravi, in prinaša ozadja Kraigherjeve ter Kavčičeve dobe. Indikativni so posamezni razpoloženjski momenti. Prof. Roter je denimo nejevoljen nad »čudaštvom« Slavoja Žižka, ki je zapisal, da bo Janša gotof, ko bo gotova Kučanova »levica«. – Nehvaležni Žižek, saj so mu kot skromnemu raziskovalcu pred desetletjem na njegovi instituciji podelili zatočišče! Še bolj razočaran je nad filozofom Urbančičem, ker je ta v sedemdesetih letih dobil službo v eni njegovih institucij, dvajset let kasneje pa je napisal kritični članek o njej. Skratka princip, ki implicira dosmrtno zavezo klanu: za dobljeno službo, magari znanstvenika, se pričakuje, da boš za zmeraj zavezan slediti političnim prepričanjem svojega »dobrotnika«. Intrigantno branje o političnih zakulisjih.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.