Damjana Kolar

 |  Kultura

Chelsea Fringe tudi v Ljubljani

Iz Londona v Ljubljano 17. maja prvič prihaja Chelsea Fringe Festival, ki bo do 8. junija na 24 lokacijah v mestu ponudil 23 različnih dogodkov, namenjenih druženju na prostem, popularizaciji vrtnarjenja in ozaveščanju o pomenu javnega prostora in zelenih površin v mestu. Več>>

Organizatorji so pripravili vrsto različnih dogodkov, od delavnic, predavanj, sprehodov in družabnih dogodkov, na katerih bodo obiskovalci lahko menjali semena, sadike ter rabljene predmete, spoznavali strasti urbanih vrtičkarjev, ustvarjali balkonske, skupnostne, terapevtske in pravljične vrtove, izdelovali semenske bombe, nabirali užitne rastline ter se sprehajali in kolesarili med vrtovi.

Chelsea Fringe je nastal pred dvema letoma v Londonu in sicer kot alternativa prestižnemu festivalu Chelsea Flower Show. Zaradi svoje zanimivosti se spreminja v mednarodni vrtni festival, ki se je lani iz Londona razširil na številna mesta po Veliki Britaniji in tudi na Dunaj. Letos bo festivalski program potekal še v Torinu in Ljubljani.

Festival bo odprla 2. vseslovenska Zelemenjava v parku Tabor, ki bo istočasno potekala še v 20 drugih krajih po Sloveniji. Gre za gibanje, ki povezuje pristaše vrtnarjenja, menjave semen, sadik, pridelkov, znanja, predelanih pridelkov, kuharskih knjig itd. Dogodek organizirata gibanje Zelemenjava in Inštitut za politike prostora s podporo zavoda Turizem Ljubljana, koordinatorki pa sta Darja Fišer in Maja Simoneti.