Damjana Kolar

 |  Kultura

Razstava ob 2000-letnici Emone

© Andrej Peunik/MGML

V Mestnem muzeju bo od 30. maja 2014 do 31. maja 2015 na ogled osrednja muzejska razstava z naslovom Emona: mesto v imperiju, ki bo obeležila to častitljivo obletnico, nastala pa je v sodelovanju s številnimi  domačimi in tujimi institucijami ter strokovnjaki. Emona je bila prvo načrtno zgrajeno mesto v ljubljanski kotlini ter eno od številnih mest, ki so povezovala do tedaj največji sistem, ki je kadarkoli obstajal. V rimskem imperiju, ki je imel v 2. stoletju 60 milijonov prebivalcev na območju, ki je merilo kar 5 milijonov km2, so bila mesta tisto načelo organizacije, brez katerega sistem ne bi deloval.Več>>

„Rimska doba je čas, ko se tudi na ozemlju današnje Slovenije pojavijo prva načrtno zgrajena mesta, ki spremenijo način življenja tukaj živečih ljudi. Kot druga rimska mesta je bila tudi Emona za svoje območje središče moči in privilegijev, kulture in znanja, prostor, kjer je imperij podložnikom kazal svojo moč in veličastnost,“ je izpostavila kustosinja razstave dr. Bernarda Županek.

Razstava, ki jo je oblikovala ekipa Novega kolektivizma, prvič predstavlja nekatere pomembne nove najdbe iz zadnjih arheoloških izkopavanj v Ljubljani: bogat ženski grob iz starejše železne dobe ter zgodnjerimski grob vojaka s Kongresnega trga, stenska poslikava iz 1. stol. ter zgodnjekrščanski mozaik z lokacije NUK II, odlomka gledaliških mask ter geme s prizori iz rimskega življenja in mitologije. Posebno mesto na razstavi pa zasedata portreta ustanoviteljev oz. graditeljev Emone: cesarja Avgusta in njegovega naslednika Tiberija. Prvi kip prihaja iz Rima, iz Kapitolinskih muzejev, drugi pa iz Pokrajinskega muzeja Ptuj.

Razstava osvetljuje tudi dediščino Emone, ki se je začela oblikovati že v 17. stoletju, razmahnila pa v 20. stoletju. Avtorica tega dela razstave, kustosinja mag. Irena Žmuc izpostavlja obsežna arheološka izkopavanja v drugi polovici 20. stoletja in vrsto predmetov, podjetij in projektov, ki so svoje poimenovanje našli v rimski preteklosti Ljubljane. Med najbolj priljubljenimi antičnimi imeni so bili Emona, Ilirija, Evropa in Merkur oziroma Hermes.

Razstavo spremlja tudi razstava Rimska srebrnina z meja imperija, ki predstavlja 23 kopij srebrnega rimskega jedilnega servisa, pripravljajo pa tudi številne spremljevalne dogodke za odrasle in otroke-od predavanj, Dneva po Emonsko, predstavitev emonskih kuharskih specialitet-do delavnice mozaika po emonskem vzoru.