Damjana Kolar

, 11:00  |  Kultura

Slovenski paviljon na arhitekturnem bienalu

Na 14. mednarodni razstavi arhitekture-la Biennale di Venezia, ki bo potekala od 7. junija do 23. novembra, se bo Slovenija prvič doslej predstavila na osrednjem razstavnem prizorišču v Arzenalu in sicer s projektom Problem vožnje po vesolju-Supre:arhitektura, ki ga je zasnovala ekipa Kulturnega središča evropskih vesoljskih tehnologij (KSEVT) z avtorjema Miho Turšičem in Draganom Živadinovim na čelu. Kurator tokratnega bienala, ki nosi naslov Osnove (Fundamentals), je nizozemski arhitekt Rem Koolhaas. Več>>

Zgodovina prisvajanja vesolja je že od nekdaj tudi zgodovina arhitekture, povezana predvsem z znanstvenimi in tehnološkimi dosežki. Pionir vesoljske arhitekture Herman Potočnik Noordung je s svojo knjigo Problem vožnje po vesolju leta 1928, reševal ključne probleme bivanja v vesolju in ponudil vrsto tehnoloških rešitev za preživetje človeka v orbiti. Njegova vizija arhitekture, ki človeku omogoča preživetje v nevarnih, celo smrtonosnih pogojih breztežnosti, opominja na to, kaj je temelj arhitekture, pa tudi na to, kaj prav s kulturnimi artefakti (torej tudi arhitekturnimi objekti) danes pomeni vesolje.

Avtorji projekta na bienalu skozi tri koncepte ponujajo različne vstope za razumevanje Potočnikove vesoljske arhitekture in arhitekturnega prostora nasploh. "Supre:človek zadeva Noordungovo tehnološko-humanistično načrtovanje bivalnega prostora za človeka. Supre:živo izpostavlja predvsem dejstvo, da je vesolje pregneteno tako s kulturnimi artefakti (vključno z arhitekturo) kot z umetniškim (modernističnim in avantgardističnim) prisvajanjem, pa tudi razširjanjem tega pojma. Supre:kompozit nazadnje predstavlja slovensko arhitekturo zadnjega stoletja kot predhodnico in potomko Potočnikovih arhitekturnih aspiracij; kot predhodnico zato, ker kaže na kontekst in mentaliteto arhitekturne misli nekega prostora; kot potomko zato, ker se odvija na osnovi splošnega premisleka, kako arhitektura omogoča človeško bivanje, in ker nastaja v pogojih novih tehnoloških rešitev, povezanih tudi z razvijanjem vesoljskih tehnologij."

KSEVT razstavo prireja v sodelovanju s fundacijo La Biennale di Venezia, osrednjo predstavitev pa so pripravili v sodelovanju s Centrom Jurija A. Gagarina za usposabljanje kozmonavtov iz Zvezdnega mesta–ta omogoča povezavo Hermana Potočnika Noordunga in Mednarodne vesoljske postaje, edine naseljene vesoljske arhitekture v zemeljski orbiti.