Damjana Kolar

, 10:45  |  Kultura

Kaj je sodobni slovenski portret?

Robert Hutinski

Robert Hutinski

Po uspešni predstavitvi na festivalu Mesec fotografije, ki je potekal lani novembra v Lizboni, bo skupinska fotografska razstava z naslovom Sodobni slovenski portret od 20. junija do 5. julija na ogled v novomeški Galeriji Simulaker, septembra pa se seli še v mariborsko Fotogalerijo Stolp. Na razstavi, ki ponuja pregled aktualne fotografske produkcije v Sloveniji, se predstavlja trinajst slovenskih fotografov. Avtorja projekta sta Nika Perne in Jaka Šuln. Več>>

Lani junija so na spletu objavili poziv, na katerega je prispelo več kot sto prijav. Komisija v sestavi Jan Babnik (kurator in odgovorni urednik Revije Fotografija), Marina Katalenić (vodja Galerije Simulaker, Novo mesto) in Nika Perne (MGML, Ljubljana), je izbrala trinajst fotografov: Uroša Abrama, Simona Changa, DK, Jošta Franka, Katjo Goljat, Roberta Hutinskega, Cirila Jazbeca, Jureta Kastelica, Natašo Košmerl, Katjo Kremenić, Boruta Peterlina, Boštjana Puclja in Matica Zormana. Številni med njimi so prejemniki nagrad na različnih natečajih doma in v tujini.

"Portret je v slovenskem prostoru v zadnjih letih tako tehnično kot tudi vsebinsko izrazito heterogen žanr in to potrjuje tudi izbor fotografov, ki so predstavljeni na razstavi. Nekateri z inovativnostjo prestopajo meje žanra, drugi nadaljujejo izročilo preteklosti. Kljub heterogenosti so si predstavljene serije bliže, kot se sprva zdi, saj je vsem fotografom skupna neka posebna občutljivost. Njihove fotografije namreč vodijo k premisleku o čustvovanju in usodi posameznika, njegovih fantazmah in idealih in ne nazadnje–o omejitvah in novih možnostih samega medija fotografije," je o izboru del zapisala Nika Perne.