Damjana Kolar

 |  Kultura

Slovenski muzeji in galerije vabijo na Poletno muzejsko noč

© Dejan Habicht, Matija Pavlovec

Danes, 21. junija, bo od 18. do 24. ure potekala že dvanajsta Poletna muzejska noč, ko bodo sodelujoči muzeji, galerije in razstavišča brezplačno odprli svoja vrata in za obiskovalce pripravili pester program prireditev, od vodstev, delavnic, predstavitev, projekcij, do otvoritev razstav, koncertov in kulinaričnih doživetij. V letošnji akciji sodeluje 72 institucij s približno 100 lokacijami. Večina jih je sodelovala že v preteklih letih, na novo pa so se jim pridružili še: Pivovarski muzej, Kulturno društvo MoTA, Muzej Parenzana Izola, Dežela kozolcev Šentrupert, Atelje galerija Ljubljana, Muzej Ribnica, Grad Štanjel. Več>>

Prireditev je namenjena obiskovalcem vseh starosti, družinam in posameznikom, tistim, ki pogosto obiskujejo muzeje, predvsem pa tistim, ki vanje poredko ali pa sploh ne zahajajo. S pestrim in raznolikim programom želijo obiskovalcem "predstaviti institucije, ki hranijo, ohranjajo in predstavljajo kulturno dediščino, kot prostore za sproščeno, zabavno in navdihujoče preživljanje prostega časa."

Med približno 300 dogodki bodo na Poletno muzejsko noč odprli tudi nekaj novih razstav: v Muzeju novejše zgodovine Slovenije razstavo ob 100. letnici začetka prve svetovne vojne, v Galeriji Škuc razstavo reškega umetniškega kolektiva Fokus grupa, v Celju razstavo Marka Požlepa in Tomaža Milača, v piranski Mestni galeriji razstavo osmih  slovenskih slikark. Mestni muzej Ljubljana pripravlja pohod z baklami v družbi rimskih duhov po stopinjah prebivalcev nekdanje Emone, MGLC Ljubljana projekcijo dokumentarnega filma Herb & Dorothy, ki govori o tem, kaj pomeni, če si ljubitelj in zbiratelj umetnosti, MSUM Metelkova pa performans KUD Ljud in koncert skupine Your Gay Thoughts.

Akcija, ki poteka pod okriljem Skupnosti muzejev Slovenije je primerljiva z muzejskimi nočmi po svetu, a naša ni omejena le na eno mesto, ampak se odvija po vsej Sloveniji-od Lendave do Pirana ter od Jesenic do Metlike. Število obiskovalcev se giblje od 20.000 do 25.000 in vsako leto narašča, lansko leto pa so zabeležili rekorden obisk, več kot 37.000 obiskovalcev.

Kaj vse se sicer še dogaja danes in v prihodnjih dneh, si poglejte v našem Napovedniku.