Damjana Kolar

 |  Kultura

Magični svet amuletov

Razstava z naslovom Magija amuletov, ki je v Slovenskem etnografskem muzeju na ogled do januarja 2015, prikazuje pomembnost magije amuletov v vsakdanjem življenju in v posmrtnem kultu, ki je zapustila vidne sledi v egipčanski kulturni dediščini ter vplivala na nekatere afriške, mediteranske kulture in evropske duhovne tradicije. Več>>

"Človek je od nekdaj verjel v nadnaravne sile, v božanstva, demone in druga skrivnostna bitja, ki so vplivali na njegovo življenje od rojstva do smrti. Stari Egipčani so vpliv neznanih sil prenesli celo v verovanje v posmrtno življenje in so zato že pred skoraj pet tisoč leti poznali način, kako se posameznik lahko zavaruje pred nevarnostjo v vsakdanjem življenju in na poti v večnost. Uporabljali so majhne predmete, ki so bili posvečeni v svetiščih in so vsebovali magično moč pod okriljem izbrane boginje ali boga. To so bili amuleti, izdelani v obliki različnih božanstev, polbogov, svetih živali in svetih predmetov, ki so varovali žive in mrtve, uporabljali pa so jih tudi kot votive oz. darove bogovom v svetiščih. Amuleti so tako posredniki med človekom in nadnaravnimi, neznanimi silami, so predmeti, ki človeku prinašajo občutek varnosti pod okriljem nevidnega dotika in bližine skrivnostnega božanstva," je zapisal avtor in kustos razstave dr. Marko Frelih.

Razstava prikazuje tradicijo magičnih amuletov od faraonskih časov dalje s poudarkom na egipčanski zbirki amuletov Slovenskega etnografskega muzeja, ki so jih iz Egipta prinesli slovenski zbiralci v 19. stoletju, predstavljeni pa so tudi amuleti iz Pokrajinskega muzeja Ptuj-Ormož in Koroškega pokrajinskega muzeja. Več tisočletna tradicija uporabe predmetov z magično močjo zaščite pred nevarnostjo in skrivnostnimi silami je pustila sledi tudi v sodobnem Egiptu, kar na razstavi predstavlja zasebna zbirka islamskega ženskega nakita iz srebra in drugih materialov Shahire Mehrez. Amuleti so v različnih kulturah mediji za posredovanje nevidne moči besede, podobe, dotika in pogleda. Moč besede je na razstavi ilustrirana z zbirko talismanov SEM-a pisanih v arabščini, in zbirko ALEP izposojeno iz Museum d'Historie Naturelle iz Pariza. Talismani, neke vrste magični lističi z napisi v kombinacijah črk, kvadratov, številk, geometričnih likov vsebujejo fragmente iz Korana. Uporablja se jih za zaščito pred demoni in nesrečami in so prisotni v afriškem in muslimanskem svetu. Za razstavo sta talismane iz zbirke SEM proučila, interpretirala in prevedla iz stare arabščine znanstvenika dr. Constant Hamès in dr. Živa Vesel iz Nacionalnega centra za znanstvene raziskave (CNRS) v Parizu.