Damjana Kolar

, 11:00  |  Kultura

Preplet unikatne glasbe in avtohtone kulinarike

Habib Koité

Na vrtu gradu Kromberk bo štiri torke v mesecu avgustu  potekal festival Glasbe sveta, ki ga organizira Goriški muzej v sodelovanju z društvom KUD Morgan in Odprto kodo. Festival bo tretje leto zapored ponudil nastope domačih in tujih izvajalcev worldmusic, etna in jazza, ter razvajanje z domačo, lokalno pridelano hrano in pijačo. Po besedah organizatorjev je "poslanstvo festivala sodelovanje z glasbeniki in ustvarjalci, ki se v svojem umetniškem ustvarjanju naslanjajo na tradicionalno, ljudsko glasbo, uporabljajo tradicionalna glasbila, oživljajo ljudske zgodbe in mite ter tem tradicionalnim vzorcem dodajajo moderne trende ali tradicije drugih držav”." Več>>

Za uvod v festivalsko vzdušje bo 5. avgusta poskrbel eden najbolj popularnih in prepoznavnih afriških glasbenikov, malijski kitarist Habib Koité s svojo skupino Bamada. V svoji, že več kot 20-letni glasbeni karieri, je sodeloval s številnimi svetovno znanimi glasbeniki, od legendarne avantgardne jazz skupine the Art Ensemble of Chicago, afriških kantavtorjev Oumou Sangareja in Dobet Gnahoréja, do ameriškega bluesmana Eric Bibba.

Na naslednjem koncertu 12. avgusta bo nastopila bosanska skupina Mostar Sevdah Reunion, ki je po mnenju mnogih glasbenih kritikov balkanski odgovor na Buena Vista Social Club. Tokrat bodo predstavili glasbo z njihovega novega albuma "Tales From A Forgoten City." 19. avgusta na festival prihaja Uršula Ramoveš in skupina Fantje z Jazbecove grape, ki bo predstavila uglasbeno poezijo Janeza Ramoveša in v poljanski dialekt prepesnjene pesmi. Festival se bo 26. avgusta zaključil s pesniško-glasbenim projektom za vse generacije Maček Muri in Muca Maca v izvedbi Nece Falk, Jerka Novaka in Mira Novaka.

Tudi letos bo glasbena doživetja popestrila tržnica Dobrote sveta, kjer bodo svoje pridelke ponujali oljarji, vinarji, sirarji, čebelarji in še mnogi drugi z bovškega, kobariškega, cerkljanskega, vipavskega, Goriških Brd, slovenske Istre, italijanske Furlanije in tržaškega Krasa.