Damjana Kolar

, 11:00  |  Kultura

Svež veter v jazz jadra

Robert Jukič

Robert Jukič
© Petra Cvelbar

V Novem mestu bo od 18. do 23. avgusta potekala 15. mednarodna glasbena delavnica in festival Jazzinty, ki bo tokrat prvič pod okriljem KC Janeza Trdine in v sodelovanju z ustanoviteljem zavodom LokalPatriot ter koprodukciji z Založbo Goga in Hostlom Situla. Hkrati z delavnico bo potekal festivalski program, ki bo vključeval predstavitve novih slovenskih jazzovskih projektov (Robert Jukič), finale nagrade jazzon, koncert mentorjev delavnice, zaključni koncert udeležencev delavnice in spremljevalni program. Letošnji novosti bosta sklop jam sessionov ter širitev festivalskega prizorišča na novomeški Glavni trg. Več>>

Letošnji jubilejni festival bodo v KC Janeza Trdine obeležili z razstavo "Jazzlumination 2000-2013." Na retrospektivni razstavi, ki simbolizira glasbeno osvetljevanje mestnega kulturnega življenja, ki ga prinaša Jazzinty, bodo sodelovali nekateri izmed uradnih fotografov, ki so festivalsko dogajanje dokumentirali v preteklem obdobju. Otvoritev razstave bo nadgrajena s kratkim nastopom prve sodobne novomeške jazz zasedbe, ki je nastala na lanskem festivalu Jazzinty.

Glasbena delavnica Jazzinty je intenzivno enotedensko glasbeno izobraževanje, akademija, odprta za vse, ki jih zanimata improvizacija in jazz, in to ne glede na inštrument ali predznanje. Zahtevano je osnovno obvladovanje inštrumenta, medtem ko predhodne izkušnje v jazzu niso obvezne. Delavnice pod vodstvom izkušenih mentorjev se bodo udeležili glasbeniki iz Slovenije, Avstrije, Nemčije, Nizozemske, Kitajske in Rusije, ki se bodo izpopolnjevali v različnih instrumentih in petju. Med mentorji bodo poleg večletnega vodje Andyja Middletona, še Adam Nussbaum, Joris Teepe, ameriški trobentač Adam Rapa, avstrijski bobnar Klemens Marktl, slovenski kontrabasist Robert Jukič in drugi.

Organizatorji festivala pravijo, da "kljub novostim ohranjajo tisto, kar Jazzinty odlikuje že petnajsto leto delovanja: visok pedagoški nivo delavnice z izkušenim zborom mednarodnih mentorjev, štirinajst let tradicije in strnjen, enotedenski pedagoški program, ki poteka od osnovne, napredne in vse do profesionalne diferenciacije, s poudarkom na individualnem delu in stimulaciji osebnega glasbenega izraza. Verjamemo, da bo tudi v letošnjem letu tretji teden v avgustu prinesel živahen metropolitanski duh, ustvarjalni zanos, vroče glasbene poslastice in krepko dozo znanja in pozitivne energije."