Damjana Kolar

 |  Kultura

Sodobna klovnada in novi cirkus

© Rok Govednik

Po uspešnem gostovanju Klovnbufove karavane 2014, ki je junija in julija razveseljevala občinstvo v Novem mestu, Murski Soboti, Izoli, Slovenj Gradcu in Celju, se v Ljubljani od 3.  do 13. septembra obeta še Klovnbuf-mednarodni festival sodobne klovnade in novega cirkusa pod sloganom Cirkus je …!, ki ga že sedmo leto zapored organizira Bufeto–zavod za razvoj cirkuško-gledaliških umetnosti iz Ljubljane. "Cirkus je lahko marsikaj, lahko se zgodi marsikje, pride od marsikod in se odpravi marsikam!" Več>>

Zavod Bufeto je edina profesionalna ustanova, ki v Sloveniji goji in razvija klovnovsko gledališče–sintezo klovnade, cirkusa in gledališča ter z univerzalnim klovnovskim jezikom kot radoveden otrok odkriva svet na samosvoj način, mimo logike odraslih in njihovih sistemov. V njem poleg soustanoviteljev Ravila in Natalije Sultanove, diplomantov moskovske akademije za cirkuške umetnosti, delujejo mnogi priznani slovenski gledališki ustvarjalci. Poleg festivala Klovnbuf in ustvarjanja avtorskih in koprodukcijskih predstav, že dve leti v Ljubljani izvajajo izobraževalni program–Laboratorij smeha.

"Ne zanima nas popularna kultura in ne komercialno gledališče, saj v klovnadi in novem cirkusu prepoznavamo izrazna sredstva za komuniciranje umetniških, intimnih, univerzalno človeških, kritičnih, socialno-političnih, skratka aktualnih vsebin z gledalcem, ki so ga popularni mediji "izpraznili," prenasičili in odtujili, zato ga je potrebno zbuditi ter ponovno "začarati,"  pravijo organizatorji.

Med predstavami, ki bodo potekale na različnih prizoriščih, velja izpostaviti gostovanje ruskega umetnika Alekseja Mironova s predstavo Vremenar,  predstavnike t. i. "Nouveau Cirquea" My!Laika iz Francije in španski dvojec Los Santos s Kabaretom različnosti. Zavod Bufeto bo skupaj z gosti iz Ukrajine sodeloval v predstavitvi projekta Raw Art–post cirkus, katerega iniciator je znani cirkuški režiser Taras Podzyakov, v njem pa sodelujejo diplomanti Kijevske cirkuške akademije. Predpremierno bo uprizorjena tudi predstava Guliver–moje potovanje v Liliput (koprodukcijska predstava Društva likovnih ustvarjalcev, Barbare Bulatović in Zavoda Bufeto, moč pa si bo ogledati tudi produkcijo Julija ali Avgusta, udeležencev delavnice sodobne Comedie Dell 'Arte, ki je potekala pod vodstvom italijanskega mentorja in režiserja Mattea Spiazzija.