Max Modic

 |  Kultura

Kontroverzni stripovski serial Tomaža Lavriča odslej v Mladini

Tolpa mladega Ješue, stripovska zgodba, ki se razlikuje od legend, ki jih častimo in od svetopisemskih resnic, ki jih jemljemo za edine zveličavne

© Tomaž Lavrič

V aktualni izdaji našega nizkonakladnega lista vas poleg preverjenih dobrot čaka še poslastica na stripovskih straneh: začetek seriala Tolpa mladega Ješue Tomaža Lavriča, zaradi katerega je završalo po hodnikih devete umetnosti še preden je bila objavljena ena sama tabla omenjenega stripa. Razvedelo se je namreč, da si velike tuje založbe, s katerimi je Lavrič doslej sodeloval, zaenkrat še ne upajo lotiti tega politično nekorektnega projekta, ki se odpre na Bližnjem vzhodu leta 64 po Kristusu, ko začne zgodovinar Zaharija, goreči pripadnik preganjane nove verske sekte kristjanov, iskati resnico o svojem duhovnem vodji. Resnico, ki zna biti neprijetna in marsikomu ne bo všeč, ga že na začetku opozori njegov sogovornik, edini preživeli od dvanajstih apostolov, ki v izgnanstu živi pod lažnim imenom. VEČ>>

V bistvu se je vse začelo s spreminjanjem vode v vino. Z dokaj preprostim trikom, ki pa ob pravem času na pravem mestu deluje kot čudež. In ta čudež seveda ni bil edini. Zahariji bo živahni starec v opoju žlahtne kapljice in ob žvenketu denarja razkril še marsikaj nezaslišanega iz življenja mladega Ješue in njegove tolpe. In večina starčevih zgodb se močno razlikuje od tistih, ki jih poznamo. Razlikuje se tudi od legend, ki jih častimo. In hej, razlikuje se tudi od svetopisemskih resnic, ki jih jemljemo za edine zveličavne.

Serial Tolpa mladege Ješue je zasnovan kot stripovska trilogija, ki jo sestavljajo albumi z naslovi Čarodej, Zdravilec in Odrešenik. V Čarodeju, prvem delu, ki štarta na stripovskih straneh jutrišnje Mladine, skozi oči pripovedovalca spoznamo mladega Ješuo, sina Jožefa in Marije, ki zapusti svoj dom in s skupino prijateljev, ki jih sreča med svojim vandranjem po Galileji, ustanovi poniglavo tolpo, odločeno, da se bo skozi življenje prebijala na lahek in uživaški način, strogo brez vsakršnega nasilja tu pa tam malo kradla, sleparila, varala in naposled s svojim znanjem, spretnostjo ter domiselnostjo izpilila uspešno kariero potujoče atrakcije uličnih čarodejev in čudodelcev.

© Tomaž Lavrič

Lavričeva Tolpa malega Ješue je tako po likovni kot vsebinski plati edinstven stripovski serial, ki med vsemi možnimi interpretacijami in pogledi na Kristusovo življenje enkrat za spremembo zavzame povsem ateističnega. Predvsem pa ponuja dinamično meditacijo o kombinaciji specifičnih zgodovinskih faktov ter spleta srečnih (ali nesrečnih) okoliščin, ki neprilagojenega, dokaj povprečnega in ne posebej poduhovljenega, kaj šele moralnega posameznika, mladega oportunista, porinejo na piedestal utemeljitelja ene izmed največjih svetovnih religij. Z občutkom, duhovito, razgibano in doživeto, kot zna samo Tomaž Lavrič.

Mimogrede, naslednji četrtek, 11. septembra, bo slovenska stripovska knjižnica uradno postala bogatejša za še eno vrhunsko in doslej neizdano stripovsko mojstrovino: integralno barvno verzijo stripovske trilogije Evropa, ki jo bosta v murgelski Strip-Art-Nici Buch v živo predstavila založnik Aleksander Buh in seveda avtor Tomaž Lavrič, ki bo na voljo tudi za avtograme.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.