Damjana Kolar

 |  Kultura

Himna prijateljstvu, solidarnosti in toleranci

© Toni Soprano

V Mini teatru bodo danes, 5. septembra ob 18.00 s premiero igrane predstave Na Noetovi barki ob osmih v prevodu Lučke Jenčič in režiji Roberta Waltla, zaključili letošnji festival Mini poletje. Gre za humorno in obenem provokativno predelavo znane biblijske zgodbe po besedilu nemškega avtorja Ulricha Huba, ki je leta 2012 zanj prejel nacionalno judovsko knjižno nagrado za otroško in mladinsko literaturo. Več>>

Začetek zgodbe je tik pred vesoljnim potopom, ko novica, da bo velika poplava uničila svet, pride tudi do dveh presenečenih pingvinov. Ker smeta, tako kot tudi ostale živali, na ladjo samo dva pingvina, se odločita, da bosta v kovčku pretihotapila še svojega prijatelja–tretjega pingvina. Sledi divja pustolovščina, kako na Noetovi barki prikriti slepega potnika. Avtor se spretno izogne vsakršnemu moraliziranju, zato je pred nami duhovita, v iskrivih dialogih in izjemno izbrušenem stilu napisana zgodba, ki nagovarja tako otroke kot tudi odrasle.

"Zaradi pretanjenega sloga, prepolnega humorja, včasih celo z elementi vesele burleske, ki nikoli ne zaide v karikaturo, se je besedilo v zadnjih letih uveljavilo kot največje evropsko odkritje za mlado občinstvo. Pingvina se sprašujeta, ali Bog obstaja, in če, zakaj je potem neviden. Sprašujeta se, ali se je smiselno izogniti vsesplošnemu potopu, če bo v njem izginil tvoj najboljši prijatelj, pa čeprav je dolgočasna nadloga. Igriva, filozofska in teološka dimenzija besedila, prilagojena najmlajšim, je podrejena preprosti lepoti človeških čustev. In videti je, da jih znajo pingvini izraziti bolje kot mi sami..," pravi režiser Robert Waltl.

Predstava je nastala v koprodukciji Mini teatra Ljubljana in Prešernovega gledališča Kranj, v njej pa nastopajo: Miha Rodman, Saša Pavlin Stošić, Aljoša Ternovšek, Jose in Matjaž Višnar. Za dramaturgijo je poskrbela Marinka Poštrak, za scenografijo Ben Cain in Tina Gverović, za kostumografijo Ana Savić Gecan, za glasbo Jose, za koreografijo Selma Banich, za oblikovanje luči son:DA.