Damjana Kolar

 |  Kultura

Novi mostovi

Švejk v drugi svetovni vojni

Švejk v drugi svetovni vojni

V okviru 21. mednarodnega festivala uprizoritvenih umetnosti Ex Ponto, ki bo potekal od 14. do 21. septembra v Ljubljani in Novem mestu, se bo zvrstilo 8 gledaliških in plesnih predstav iz Slovenije, Makedonije, Bolgarije, Madžarske, Belgije, Kosova in Mehike, dodali pa so tudi nov programski sklop dokumentarnih filmov s področja nekdanje Jugoslavije. Letošnji program festivala povezuje tema Novi mostovi. Več>>

Po besedah direktorja Damirja Domitrovića "festival nadgrajuje svoje sodobno kulturno misijonarstvo na področju vsebin, aktualnosti in specifičnosti glavnega mednarodnega gledališkega programa, dopolnjuje svojo programsko ponudbo z uvajanjem dokumentarnega filma, odpira nova geografska območja sodelovanja ter razkriva nove programe in uspehe na temeljih večletnega mreženja svojih mednarodnih kulturnih povezav."

Začetek festivala bo v luči gledaliških doživetij dveh svetovnih vojn, in sicer z otvoritveno makedonsko predstavo Švejk v drugi svetovni vojni v režiji Martina Kočovskega, politično satiro, navdahnjeno s kultno zgodbo češkega pisatelja Jaroslava Haška iz leta 1923 Dobri vojak Švejk in slovensko predstavo Hanne Preuss Pavana za Antigono, ki bo prek sonoričnih umetnosti obeležila spomin na 100. obletnico prve svetovne vojne.

Drzen vpogled v resničnost vsakodnevnega življenja kitajskih migrantov v Bolgariji bo predstavil dokumentarno-gledališki projekt Nevidni #2: FU, v predstavi Tobelija Nicka Upperja se bomo soočili s starodavnim običajem tobelij-deklet, ki so se v družinah brez moških potomcev zaobljubile nedolžnosti in prevzele vlogo neobstoječega sina, moškega dediča in glave družine. Obeta se tudi Kralj Ubu, najbolj znano delo francoskega pisatelja Alfreda Jarryja, predhodnika gledališča absurda v humorni interpretaciji madžarskega gledališča Maladype, belgijska plesna predstava Tant'amati o edinstvenem odnosu dveh med sabo poznanih si teles moškega in ženske, v prostoru, ki ju prisilno zapira vase, kosovska aktualna politična satira Let iznad kosovskega gledališča, festival pa bo zaključila mehiška uspešnica Amarillo v režiji Jorgeja A. Vargasa, ki je gostovala že po vsem svetu.

V okviru programa dokumentarnih filmov bodo med drugim predvajali filme Pravi človek za kapitalizem v režiji Dušana Moravca, Mobitel Nedžada Begovića in Gangster te ljubi Nebojše Slijepčevića, predstavili pa bodo tudi mrežo Nova evropska teatrska akcija (NETA), ki se bo v prihodnjih treh letih sofinancirala iz programa Kreativna Evropa. NETA ima sedež v Ljubljani, trenutno ima 67 članov iz 18 različnih evropskih držav.