Stanka Prodnik Božič

26. 9. 2014  |  Mladina 39  |  Kultura  |  TV

Ustvarjanje vtisa

Za očarane gospodinje

Živi krožnik in veganski suši

Živi krožnik in veganski suši
© Planet TV

Gorazd dela vtis. Tako bi lahko podnaslovili oddajo Gorazdova slaščičarna, ki jo v soboto pred večerjo na naše mrežnice projicira POP TV. Za ustvarjanje dobrega prvega vtisa so zlorabili tudi slikovit vodovodni stolp v Kranju, ki v špici in reklamah nastopa kot Gorazdova slaščičarna. A šarm fejk slaščičarnice v svetilniku splava po vodi takoj, ko nas kamere prestavijo v Gorazdovo kuhinjo.

V njej dobimo vtis konstantnega božiča. Vse, kar ni sivo, je belo, v ozadju pa so za dekoracijo v skladovnicah naložene božične bunke. No, k sreči vsaj slaščice ne prihajajo iz Potemkinove vasi. Ker prihajajo iz mikrovalovne pečice. Pretiravamo, a nismo še imeli teve kuharja, ki bi za obdelovanje sestavin tako hladnokrvno uporabljal mikrovalove. Ne da bi trenil z očesom, med kreiranjem svojega posladka Gorazd v mikrovalovki stopi čokolado ali zavre smetano.

Razen ožarčenosti slaščicam nimamo kaj očitati. So krasna reklama za Gorazdove seminarje, v katerih bo tečajnice učil umetnosti raztapljanja čokolade. V službi ustvarjanja vtisa je tudi fensišmensi kuharski novorek, v katerem jedi in slaščice po novem »kreiramo«. Kar je boljše, kot da jih kremiramo.

Pred dotično sobotno sladkobnostjo je na sporedu dosti bolj impresivna poslastica Vrtičkanje, s katerim POP jemlje primat teve nasvetov za obdelovanje zaplat rodne grude nacionalki in njenim regionalnim podaljškom. Oddajo vodita hči Tina in mama Metka, Štajerki, ki sta pristno simpatični in fotogenični, enako kot njun vrt, rastlinjak, kuhinja in nasveti.

Mogoče smo, pa čeprav v dvojini, končno dobili svojo Kornelijo, ki je za vrtnarjenje navdušila – tudi slovenske – gledalce hrvaške nacionalke. Vrtičkanje je tako vizualno kot vsebinsko ena najsodobnejših domačih teve produkcij, pri kateri za začimbo uporabljajo celo humor. Na začetku epizode o papriki in čiliju imata voditeljici med rezanjem slednjega na sebi zaščitno masko in rokavice, kar pospremita z »ne se bat, v pravi oddaji ste, to ni zaščita proti eboli«.

Ob torkih pa se gospodinje lahko spet zabavajo ob tem, ko žene in punce na Planet TV v novem krogu šova Moj dragi zmore stavijo na svoje konje, možakarji pa potem skušajo narediti vtis z dokazovanjem svojih sposobnosti. Dekolteju Nine Osenar so po novem za sovoditelja dodelili Marka Potrča, ki že razveseljuje z lascivnostjo. Ta teden je ustvarjal vtis, da hulahop obroč vrti s svojim penisom, ker mu z boki ni šlo.

V tekmi za gledanost nas na Planetu obstreljujejo z vsemi topovi. Kerlcu, ki je bil postavljen pred izziv, koliko kosov veganskega sušija z vasabijem mu uspe zmazati v dveh minutah, so hrano postregli na bejbi, ki je imela poleg sušijev na sebi le spodnjice. Tip je na preizkušnji flopnil, enega od zvitkov je celo položil nazaj na prsno bradavičko krožnika in ga je kasneje pojedel Potrč. Oddaja bi mogoče lahko postala gledljiva, če bi jo ta vodil skupaj s svojo Lili, v zameno pa Osenarjevo poslal v Gostilno. Vodenje je pri nas tako ali tako eno samo kolobarjenje.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.