Damjana Kolar

 |  Kultura

Notranje popotovanje po čustvenem svetu dveh žensk

V Kinodvoru bo od 3. do 11. novembra na ogled film Ženska, ki si je otrla solze, makedonske režiserke Teone Strugar Mitevske. V zgodbi o izgubi, krivdi in preživetju, ki na nepričakovan način preplete življenji dveh žensk z različnih koncev sveta, glavno vlogo odigra Victoria Abril, ki jo poznamo iz filmov Pedra Almodovarja. Film je notranje popotovanje po čustvenem svetu obeh protagonistk, dveh zelo različnih mater: zato, da preživita, mora ena kaznovati, druga pa sprejeti vsakodnevno kaznovanje. Več>>

Noah zaupa svoji mami Heleni strašno resnico o tem, kako ga oče zlorablja, a mu Helena noče verjeti, zato pred njenimi očmi z balkona skoči v smrt. Heleni se svet v trenutku sesuje in odtlej je njen boj za preživetje zgolj iskanje načina, da bi se maščevala. Vzporedna zgodba prikazuje Ajsun, ki živi s svojim očetom in sinom Ilkinom. V odročnem makedonskem višavju je življenje preprosto in trdo ter popolnoma podrejeno vsakdanji borbi za preživetje. Ajsun pa sanja o tem, da bi se ponovno združila z Lucienom, očetom svojega sina.

Po besedah režiserke "film pripoveduje zgodbo o različnih vrstah ujetništva, ki si ga ustvarjamo sami ali pa smo vanj prisiljeni. Helenina pot je jasno začrtana in je ne more spremeniti. Ajsun bi rada živela. Obe hočeta biti svobodni. To je zgodba o dveh usodah, ki se združita, o dveh ženskah, ki postaneta eno, in o dveh svetovih, ki se zlijeta v enega. Pripoveduje o ljudeh, ki ne sodijo v svoje okolje, o posameznikih, ki se hočejo osvoboditi družbenih spon in biti svobodni."

Teona Strugar Mitevska je v svet filma vstopila kot otroška igralka. Kasneje se je šolala za slikarko, diplomirala iz grafičnega oblikovanja in nekaj časa delala v oglaševanju. Leta 2001 je posnela svoj prvi kratki film Veta, ki je bil na berlinskem festivalu nagrajen s posebno omembo žirije. Leta 2004 je končala svoj celovečerni prvenec Kako sem ubil svetnika, ki je doživel premiero v prestižnem tekmovalnem delu festivala v Rotterdamu in bil nagrajen kot najboljši evropski prvenec na festivalu evropskega filma Crossing Europe. V Kinodvoru smo si lahko ogledali njen drugi celovečerec Sem iz Titovega Velesa, ki je bil povabljen na številne mednarodne festivale, prejel pa je posebno nagrado žirije v Sarajevu in bil uradni makedonski kandidat za tujejezičnega oskarja.