Damjana Kolar

 |  Kultura

Življenje lovcev na Grenlandiji

V Galeriji Fotografija bodo danes 25. novembra ob 19.00 odprli razstavo z naslovom Na tankem ledu, mladega slovenskega fotografa Cirila Jazbeca, ki jo bo pospremila tudi predstavitev in podpisovanje avtorjeve istoimenske knjige v omejeni izdaji. Razstava je bila letos poleti na ogled na prestižnem fotografskem festivalu v Franciji Rencontres d’Arles. Več o tem lahko preberete v članku Marjana Horvata.

"Jazbec fokus svojega fotoaparata usmerja v trajnostni razvoj, spremembe, ki jih v naravi povzroča človek, s svojim pehanjem za nenehnim razvojem in dobičkom in ki usodno vplivajo na človeka ter njegovo nadaljne življenje na modrem planetu. Tako si je že kot študent v Londonu za svojo zaključno nalogo izbral otočje Kiribati, kjer vedno bolj naraščajoča morska gladina krči žvljenjski prostor tamkajšnjim prebivalcem."

V seriji fotografij Na tankem ledu prikazuje življenje lovcev na severu Grenlandije, kjer je največ časa preživel v vasici Saatut, v kateri živi le 250 prebivalcev in več kot 500 psov. Pomemben lik v zgodbi je 72-letni Unnartog, eden zadnjih, ki sledijo tradicionalnemu sobivanju človeka in psa v tem, neprijaznem okolju ekstremnih vremenskih razmer, kjer lahko preživi samo nekdo z izredno močno voljo. Vsakdan lovcev pa se zaradi klimatskih sprememb hitro spreminja. Nepredvidljivo vreme, višje temperature in posledično tanjši led grenijo življenje grenlandskim lovcem.

Ciril Jazbec, ki je najprej študiral ekonomijo v Sloveniji, je leta 2011 diplomiral iz fotoreporterstva in dokumentarne fotografije na London College of Communications. Za svoje fotografije je prejel nekatere prestižne mednarodne nagrade: Leica Oskar Barnack Newcomer Award 2013, zmaga na Photo Folio Review Rencontres d’Arles 2013 in Fipcom 2014. Svoje zgodbe objavlja v najpomembnejših mednarodnih časopisih in revijah kot so The New York Times, GEO, Der Spiegel, Neue Zürcher Zeitung, Marie Claire Italy, Leica Fotografie International in Wired UK. Osebni projekti so ga peljali najprej na otočje Kiribati in Aljasko, kasneje pa v Ugando in na Grenladijo.Več lahko preberete v članku Tjaše Zajc