Damjana Kolar

 |  Kultura

15. letnica festivala medijskih umetnosti

Nova Gorica in Gorica bosta med 5. in 12. decembrom ponovno v znamenju mednarodnega festivala Pixxelpoint, ki že petnajsto leto zapored poskuša predstavljati različne aspekte t.i. medijskih umetnosti. Prvotni namen festivala, ki si je za cilj zadal približati informacijske tehnologije širšemu občinstvu in obenem seznaniti predvsem mlajše generacije z drugačnimi možnostmi uporabe novih medijev, je že davno presegel svoje okvire. V času svojega delo­vanja se je festival uveljavil kot eden najpomembnejših festivalov medijske umetnosti v slovenskem prostoru in  obenem pridobil ugled tudi v mednarodnem okolju.

Po besedah organizatorjev iz Kulturnega doma Nova Gorica" se je dogajanje na festivalu od svojih začetkov leta 2000 vzporedno z razvojem računalništva in sodobne informacijske tehnologije, razvilo v pravo manife­stacijo sodobnih medijskih ume­tnosti, ki vzpodbujajo ustvarjalno delo z različnimi novimi tehnologijami. Na Pixxelpointu se lokalni in širši javnosti predstavlja ključna dogajanja v polju novejše medijske tehnologije, raznolike, nenehno razvijajoče in spreminjajoče se umetniške prakse, spodbuja komunikacijo ter kritičen diskurz na področju intermedijskih umetnosti, ki že same po sebi delujejo globalno in nam vedno znova odpirajo nove poglede, nove (virtualne) svetove."

Letošnjo temo festivala Neumetnost/Non-Art je razpisal kurator, umetnik Igor Štromajer, ki je k sodelovanju povabil 48 umetnikov oz. umetniških skupin, ki se bodo s svojimi projekti, delavnicami, predavanji in performansi predstavili na različnih lokacijah v Novi Gorici in Gorici. Na festivalu se predstavlja tudi Visoka šola umetnost Univerze v Novi Gorici s projektom 3xE (Exhibition, kjer sodelujejo magistrski študentje, Event, projekt v javnem prostoru, ki ga pripravljata Inga Mijatović & Luka Pompe in Exchange, simpozij, kjer pri izmenjavi mnenj, idej… sodelujejo študenti prvega letnika programa Digitalne umetnosti in prakse).

V zadnjih osmih letih se je festival razvil tudi kot čezmejni projekt, zato so k sodelovanju povabili društvo Lucide iz Gorice. Festival tako ob svoji globalni vlogi hkrati vzpodbuja umetniško in teoretsko ustvarjalnost tudi na obmejnem območju ter razvija čezmejno sodelovanje na inventivnem polju medijske umetnosti, ki že sama po sebi ne pozna meja.