Damjana Kolar

 |  Kultura

Odnos med umetnostjo in politiko

Protestniške lutke na Filipinih, 2013

Protestniške lutke na Filipinih, 2013
© Jonas Staal

V Muzeju sodobne umetnosti na Metelkovi bodo danes, 27. januarja ob 20.00 odprli razstave Nike Autor, Loredane Bianconi in umetniško-politične organizacije Novi svetovni vrh, ki jo je ustanovil umetnik Jonas Staal. Ob 18.00 bosta potekali tudi uvodni predavanji umetnika Jonasa Staala (New World Summit) ter umetnostne zgodovinarke in aktivistke Lise Ito (Concerned Artists of the Philippines), sodeloval pa bo tudi pesnik in zgodovinar Miklavž Komelj.

Po besedah kustosinje Bojane Piškur je skupni imenovalec razstavljalcev politična angažiranost, pri čemer je mišljena predvsem osebna angažiranost, bodisi v obliki raziskav ali udeležb na političnih demonstracijah. Razstava Nike Autor z naslovom Novice so naše! je parafraza dveh znamenitih filmskih del, ameriškega obzornika Končno smo izvedeli (Finally Got the News, 1971) in zgodnjega francoskega obzornika Življenje je naše (La vie est a nous, 1963). Glavno vodilo del, predstavljenih na razstavi, je raziskovanje prepleta podobe in poskusa družbenega angažmaja.

Italijanska režiserka Loredana Bianconi v svojem dokumentarcu Se spominjate revolucije? predstavi  štiri vodilne aktivistke Rdečih brigad. "Film nam razkriva poglede štirih žensk, ki so se borile za skupno stvar. Njihova govorica ni mitska, propagandna ali samoopravičujoča, izraža le skrajno osebna videnja. Priča smo štirim različnim načinom spominjanja in soočanja s skupno preteklostjo. Preteklost, za katero danes velja, da se ji moramo odreči, jo zavrniti in pozabiti. Loredana Bianconi in štiri ženske v njenem filmu nas opozarjajo, da je za ohranjanje spomina potreben pogum." (iz teksta Koena van Daele-a v Časopisu za kritiko znanosti, št. 190/191, 1998). Poleg filma bo na razstavi predstavljen še arhivski časopisni material o dogodkih povezanih z Rdečimi brigadami ter fotografije italijanskega fotografa Tana D'Amica.

Razstava Umetnost bredržavne države, umetniško-politične organizacije Novi svetovni vrh, ki jo je ustanovil umetnik Jonas Staal, razvija "parlamente" za nepriznane države in politične skupine brez države ali na črnih listah. Člani Novega svetovnega vrha sodelujejo pri ustvarjanju začasnih platform v umetnostnih institucijah, gledališčih in javnih prostorih po vsem svetu, na katerih govorijo o zgodovini brezdržavnega političnega boja, ki je izključen iz obstoječega političnega reda. "Novi svetovni vrh teži k redefiniranju projekta demokracije - neomejenega predstavništvo vseh glasov - v prostoru umetnosti. Nastal je v dobi vojne proti terorju, do zdaj organizirana srečanja na vrhu (v Berlinu, Leidnu, Kochiju v Indiji in Bruslju) pa so bila posvečena predvsem organizacijam, ki se spopadajo s sodobno politiko črnih list; med njimi so Baskovsko gibanje za neodvisnost, Nacionalna demokratična fronta Filipinov, Kurdsko žensko gibanje, Narodnoosvobodilno gibanje Azawada in Oromska osvobodilna fronta."