Damjana Kolar

 |  Kultura

Sedma izdaja festivala Gibanica

Danes je jutrišnji včeraj

Danes je jutrišnji včeraj
© Nada Žgank

Med 18. in 21. februarjem bo v Ljubljani potekal festival Gibanica-bienale sodobne plesne umetnosti, ki od leta 2003 predstavlja slovensko sodobnoplesno produkcijo. Na letošnjem festivalu se bo zvrstilo 12 predstav, ki jih je izbrala mednarodna tričlanska komisija v sestavi: Iva Nerina, Nina Meško in Marc Olivé López.

Festival Gibanica v produkciji Društva za sodobni ples Slovenije, ponuja nabor najboljših sodobnoplesnih izdelkov domačih producentov in velja za najpomembnejšo sodobnoplesno platformo pri nas. "Gre za mešanico nacionalnega plesnega festivala, kjer ima domača javnost možnost pridobiti pregled nad kvaliteto dvoletne plesne ustvarjalnosti, umetniki pa reflektirati kvaliteto domače plesne ustvarjalnosti, in platforme, na kateri se domačim in tujim gostom festivala ponudi v premislek umetnost, ki bi jo utegnili uvrstiti v svoje različne umetniške programe."

Izbrane predstave bodo na ogled v Cankarjevem domu, Stari mestni elektrarni–Elektro Ljubljana, Plesnem teatru Ljubljana, Mestnem muzeju Ljubljana ter Španskih borcih, uvod v tokratno izdajo, ki bo 18. februarja Cankarjevem domu in v Slovenski kinoteki, pa bo s posvetom in filmi posvečen delu Ksenije Hribar. V naslednjih dneh se bodo s svojimi projekti predstavili še:  Teja Reba, Bara Kolenc, Loup Abramovici, Andreja Rauch Podrzavnik, Matej Kejžar, Milan Tomašik, Jurij Konjar, Irena Tomažin, Barbara Kanc, Leja Jurišič, Maja Kalafatić, Maria de Duenas Lopez, Maja Delak ter Sebastijan Geč, Milan Loviška in Otto Krause.

Društvo za sodobni ples bo ob zaključku festivala že drugič podelilo stanovske nagrade, imenovane po Kseniji Hribar. Za življenjsko delo bo nagrajena koreografinja Mateja Bučar, podelili pa bodo še nagrade za koreografijo predstave, plesalce in podporne sodelavce pri predstavah ter nagrado za najboljši predstavi po izboru občinstva in žirije.