Tamara Kajtazović

20. 2. 2015  |  Mladina 8  |  Kultura

Kultura za vse!

Brezplačen vstop v slovenske muzeje in galerije

Britanska vlada je leta 2001 odpravila vstopnine v narodne muzeje z namenom razširitve dostopa do kulture in dediščine. Obisk v muzejih, ki so pred tem zaračunavali vstopnino, se je v desetletju podvojil. Podobna pobuda se je pojavila tudi v Sloveniji, dal pa jo je arhitekt Grega Košak, ki je pozval k sistematičnejši uvedbi brezplačnih obiskov, predvsem za mlajše občinstvo.

Slovenski muzeji in galerije brezplačen vstop ponujajo ob različnih priložnostih. Obstajajo svetle izjeme, ki prost vstop celotni javnosti že zagotavljajo ves čas ali sistematično nekatere dni v mesecu. Tanja Roženbergar, predsednica slovenskega odbora Mednarodnega muzejskega sveta, pravi, da so muzeji maksimalno dostopni, vstopnine pa nekajkrat nižje kot v tujini. »Že nekaj časa muzeji ponujajo brezplačen obisk brezposelnim. V Muzeju novejše zgodovine Celje nas ni na ta način obiskal še nihče.« Prepričana je, da težava ni v denarju, ampak v tem, da obiskovanje muzejev ni del splošne kulturne zavesti.

Statistika pa priča, da se na dneve brezplačnega vstopa obisk poveča. »Po podatkih, ki jih posredujejo javni muzeji in galerije, jih 40 odstotkov obiskovalcev obišče, ko je vstop brezplačen,« pojasnjujejo na ministrstvu za kulturo. Zakaj ne bi prakse prostega vstopa razširili? Razlog tiči v pomanjkanju sredstev. »Ministrstvo bi bilo zainteresirano za brezplačni vstop v galerije in muzeje, vendar je ovira dejstvo, da ni na razpolago javnih sredstev, s katerimi bi se nadomestil primanjkljaj v primeru izpada prihodkov od vstopnin,« pravijo na ministrstvu za kulturo. Muzeji in galerije so v Sloveniji večinoma financirani iz državnega proračuna, z vstopninami pridobijo zgolj približno deset odstotkov prihodkov. Vendar pomočnik direktorice Narodne galerije Bojan Kuhar poudarja, da čeprav bi si morda želeli ponuditi prost vstop ves čas, prihodek od vstopnin ni zanemarljiv. »Ta denar pomeni razliko pri stvareh, ki jih je treba narediti, pa zanje sicer ne bi bilo denarja. Mislim na investicijsko vzdrževanje, nakup nujno potrebne opreme, participacijo pri nakupu umetnin, sofinanciranje tržnih akcij …«

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.