Damjana Kolar

 |  Kultura

O junakih in njihovih junaštvih

© Miha Fras

V Slovenskem mladinskem gledališču bodo danes, 21. februarja, ob 17.00 premierno uprizorili mladinsko predstavo Vsi junaki zbrani, v kateri svoje ustvarjalne moči ponovno združujeta koreograf in režiser Branko Potočan ter dramatičarka Draga Potočnjak. Tokrat skozi prizmo slovenskega pravljičnega izročila na eni strani in otroka na pragu pubertete na drugi raziskujeta polje junaštva.

Zgodba je preprosta: ena šola, eno igrišče (vadbišče) in dve ekipi nasprotnikov, ki se ob koncu šolskega leta pripravljajo na veliki vseslovenski kviz Vsi junaki zbrani, na katerem se bodo pomerili v znanju o slovenskih pravljičnih in bajeslovnih junakih ter v spretnosti. Na kvizu se čisto slučajno znajdeta dve ekipi nasprotnikov z iste šole: Mojca, Peter in France proti Zali, Krištofu in Martinu. Junak nad junaki France ni drugačen le zato, ker je dve leti mlajši od drugih, pač pa tudi zato, ker je značajsko drugačen. Fant se vedno znova izkaže s svojo zrelostjo in neprecenljivim znanjem, vendar je to zanj v vsakdanjem življenju prej težava kot prednost, saj je telesno precej manj razvit od sošolcev. Telesna moč in spretnost pa sta posebej pri odraščajočih fantih, ki začenjajo iskati svoj prostor pod soncem, še kako pomembni. Čeprav se mladostniški liki iz predstave v svojih vsakdanjih življenjih vedejo precej nejunaško, pa v sanjah glavnega junaka Franceta zaživijo s svojimi polnimi imeni tudi kot najbolj znani slovenski pravljični liki: Peter Klepec, Martin Krpan, Kralj Matjaž, Mojca Pokrajculja, Miklova Zala in Krištof Lambergar.

Po besedah dramaturginje Andreje Kopač je "izhodiščna ideja predstave izpostaviti, v čem so pravljice še danes aktualne in kako preko parkourja in pravil resničnostnega šova dobijo razsežnost, ki presega junake arhaičnega sveta. Hiter tempo menjavanj situacij, ki igralcem ponuja veliko prostora za preobrazbe, odraža ravno položaj, v katerem se je znašel sodobni svet: igro nenehnih menjavanj, spreminjanj, prekrivanj vseh vrst. Pravljične lastnosti junakov vendarle veljajo tudi za svet danes, ko hočejo mediji in korporacije na vsak način doseči, da se ga bere drugače; zgolj preko zunanje podobe, preko videza in navideznosti. V tovrstnem kontekstu tudi junaki postanejo ljudje z ulice, iz politike, obrazi s TV ekranov in resničnostnih oddaj."