Stanka Prodnik Božič

27. 3. 2015  |  Mladina 13  |  Kultura  |  TV

Tečno popoldne

Nacionalkini nedeljski humoristi

Državljan Toš, Desa in imitatorja Radia Ga-Ga kot družina

Državljan Toš, Desa in imitatorja Radia Ga-Ga kot družina
© TVS

Vse od oddaje Hri-bar, v kateri je Sašo Hribar med raznimi satiričnimi vložki v studiu klepetal z gostjo ali gostom, zaman čakamo na kak televizijski pogovorni šov z lucidnim voditeljem za mizo in znanimi osebnostmi na kavču. Pred leti je sicer nekaj poskušal Tadej Toš v oddaji Državljan Toš na Planet TV, a so ga po osmih epizodah odslovili, bojda zaradi premajhne gledanosti.

Če komu spodleti na drugih televizijah, ga nacionalka očitno rada sprejme. Tako je nekdanji idejni vodja oddaje Hri-bar in urednik Bojan Krajnc za voditelja v svojem novem nedeljskem popoldanskem »humoristično obarvanem pogovornem šovu« z naslovom Točno popoldne izbral prav Toša. Poosebljal naj bi sina obrtnika kamnoseka iz kraja Kamen pri kamnu, ki mu familija s fotrom na čelu financira TV-oddajo.

Toševega očeta igra Tilen Artač, katerega boljša polovica Jure Godler je pobegnil na Planet TV, kjer ta teden začenja voditi oddajo Ta teden. Artač je v resničnem življenju dobro desetletje mlajši od svojega televizijskega sina Toša, maskerke na nacionalki pa žal ne dohajajo tistih na POP TV, ki nas razvajajo s preobrazbami pevk in pevcev v oddaji Znan obraz ima svoj glas. Očala, umetni brki, trebuh iz povštra, globoko govorjenje in razkrečeno sedenje iz mladega Artača pač ne naredijo moškega poznih srednjih let, kaj takega lahko naredi le čas.

V družini Lešnik, ki se razglaša za »šesto na lestvici najbogatejših Slovencev«, sta še Desa Muck v vlogi babice in Jure Mastnak kot dedek. Mame ni, družina je nekonvencionalno enostarševska in tradicionalno razširjena hkrati, med njenimi člani pa ni čutiti nobene kemije. V studiu, ki se pretvarja, da je zimproviziran v domači dnevni sobi, jim družbo delajo še gospodinjska pomočnica, ki le briše prah, dva gosta iz domačega sveta slavnih, nekaj občinstva in štiričlanski bend. Ta je poleg naslova in Desinih domislic za zdaj tudi najboljši del šova.

Državljan Toš, ki se v tej oddaji sicer imenuje Bogdan Lešnik, je dokaj neprepričljivo zlezel v novi lik, saj občinstvo vztrajno nagovarja s »tovarišija«, ne popušča pa niti pri svojem izrazitem naglasu, ki ga, zanimivo, nima noben drug član njegove televizijske družine. Tako sin tolče kleno štajerščino, fotr gorenjščino, babica ljubljanščino, dedek pa se samo senilno heheta.

Nič globlje od domislice ne sežeta niti detektor skrbi, ki presoja, ali gostom glede kakšne problematike dol visi ali jih resno skrbi, niti slovenska ruleta, ki jo gosta vsakič zavrtita na koncu, da si izžrebata eno od »slovenskih značajskih kreposti«, torej napuh, jezo, zavist, pohoto, lenobo, požrešnost in pohlep.

Nacionalka z nedeljskim popoldnevom že leta tava v temi. Po doslej videnem zna biti, da gre tudi pri Točno popoldne za še eno Krajnčevo oddajo, ki si bo dokaj hitro izklesala nagrobnik in šla počivat v miru.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.