Damjana Kolar

 |  Kultura

Procesi transformacije družine

Jaka Vatovec: Overload, 2014

Jaka Vatovec: Overload, 2014

V Centru in Galeriji P74 bo od 16. aprila do 5. maja na ogled avtorski projekt italijanskega kustosa in umetnika Paola Toffoluttija z naslovom Drugi družinski razlogi. Razstava je doživela premierno predstavitev v prostorih palače Villa di Toppo Florio v Pordenoneju, tokrat pa je avtor pripravil novo verzijo projekta posebej za Galerijo P74. Na razstavi se predstavljajo: Lorenzo Cianchi, Daniela Perego, Akaki Ramishvili, Massimo Rizzi, Jaka Vatovec, Lucia Veronesi.

Paolo Toffolutti družino obravnava z različnih, tudi konfliktnih zornih kotov, njegov pristop pa ni pomirjujoč ali prizanesljiv. Po njegovih besedah pojem družine, kot smo ga prevzeli z Zahoda, pospešeno spreminja svoje meje in omejitve in s tem ponovno definira svoj prostor ter obseg v smislu pravic in dolžnosti. S preizpraševanjem družine se postavljajo pod vprašaj tudi identitetne politike, politike spola, starševstva, splošnih pravic, pravice družbenih manjšin. Upodobitev Svete družine je eden najbolj običajnih in priljubljenih motivov evropske upodabljajoče umetnosti. Toda kaj kaže in kaj skriva? Čemu namenjamo pozornost in čemu ne? Ko javno spregovorimo, sveto postane posvetno in vzroki postanejo resni družinski razlogi."

Razstava odpira prostor tistim delom, ki opazujejo procese transformacije družine, vključno z novimi pravili, obnašanji, temami, ki niso neposredno povezane z zgodovino. Razlogi za druge družinske razloge so prav spremembe, napetosti, zahteve, ki destabilizirajo status tradicionalne družinske konvencije. Družina je zbirka, je retorični predtekst, tudi sveta trilogija (cerkev, družina, domovina), na kateri je utemeljena konzervativna dogma verovanja.

Paolo Toffolutti (1962) je uveljavljen italijanski kustos, umetnik in pisec o sodobni umetnosti. Diplomiral je na likovni akademiji v Benetkah na oddelku za slikarstvo. Bil je kurator številnih razstav, leta 1996 pa je ustanovil inštitut za sodobno umetnost Neo associazione culturale. Od leta 2007 je umetniški vodja centra SPAC – spazio pubblico arte contemporanea v Buttriu, Udine, kjer je pripravil več odmevnih mednarodnih razstavnih projektov. Ž