Damjana Kolar

 |  Kultura

Mejniki slovenske lutkovne zgodovine

Deklica Delfina in lisica Zvitorepka

Deklica Delfina in lisica Zvitorepka
© Ada Hamza

Nad Stanovsko dvorano ljubljanskega gradu bodo danes, 26. maja ob 20.30 odprli Lutkovni muzej, v katerem bodo izpostavljeni mejniki slovenske lutkovne zgodovine. Stalna postavitev, ki jo je pripravilo Lutkovno gledališče, je poklon velikim lutkarskim umetnikom in več kot stoletje dolgi lutkarski tradiciji, ki predstavlja pomemben del naše kulturne dediščine.

Avtorici razstave Ajda Rooss in Nadja Ocepek sta zasnovali večplasten projekt, ki poleg razstave slovenskih lutk vzpostavlja tudi sistemsko skrb za področje slovenske lutkovne dediščine. Lutke sta izbrali med več kot 3000 eksponati iz depojev Lutkovnega gledališča Ljubljana, nekaj pa jih je tudi iz Muzeja novejše zgodovine Slovenije, Lutkovnega gledališča Maribor ter zasebnih zbirk.

Postavitev Lutkovnega muzeja je zasnovana interaktivno-poleg razstave, kjer so svoj prostor dobili veliki lutkovni umetniki in njihovi junaki, se bodo obiskovalci lahko tudi sami preizkusili v lutkarskih veščinah. Komplementarna dejavnost k muzejski postavitvi bo tudi uprizarjanje lutkotečnih, po izvirniku obnovljenih lutkovnih predstav, ki si jih bodo obiskovalci lahko ogledali v novem Grajskem gledališču.

Pri Lutkovnem gledališču na spodnji postaji vzpenjače se začenja tudi Lutkovna pot–umetniška postavitev z mehanično vodenimi lutkovnimi instalacijami, ki simbolno povezuje obe sodelujoči instituciji pri projektu Lutkovnega muzeja (Lutkovno gledališče Ljubljana in Ljubljanski grad) ter razstavo tako povezuje z gledališko stroko.