Damjana Kolar

 |  Kultura

Ana Desetnica bo zavzela 13 slovenskih mest

The Primitives

The Primitives

Mednarodni festival uličnega gledališča Ana Desetnica bo v svoji osemnajsti izvedbi obiskal kar 13 slovenskih mest. Začel se bo 26. junija v Kranju in Sežani, končal 8. julija v Mariboru, prvič pa bo gostoval v Radovljici, Škofji Loki in Kočevju. Po besedah organizatorjev je "sodelovanje s posameznimi mesti letos potekalo še bolj intenzivno, skupnost pa je celo dobila svoje ime-Desetničarji. 

V sklopu festivala bodo gostili 36 skupin iz 14 držav, med katerimi vodja festivala Goro Osojnik izpostavlja poljski Teatr Biuro Podrozy z dvema ognjenima spektakloma Carmen Funebre in Macbeth, kdo je ta okrvavljeni človek? Predstavo Carmen Funabre so navdihnili vojna v Bosni in etnični konflikti na ozemlju nekdanje Jugoslavije, Macbeth pa prikazuje svet kaosa, v katerem logika smrti prevlada nad naravnim redom. Protiutež temačnim slikam Poljakov bo predstavila Scena C, katere glavna protagonista, Jacek Dzwonowski in Piotr Chlipalski vas bosta najverjetneje spomnila na slavna junaka čeških risank "A je to!."

Na festival se po letu 2011 znova vrača belgijsko-nemška naveza The Primitives s predstavo "Edinstveni trije." Tom Oscar vas bo z vlakom popeljal po vsem svetu in vam v vlogi strojevodje predstavil številne znamenitosti. Nastopil bo tudi francoski Lonely Circus, kjer sta moči združila šolan vrvohodec Sebastien Le Guen in skladatelj Jerome Hoffman. Nujna predstave Teža kože se odvija na posebni mobilni konstrukciji, ki na višini sedmih metrov omogoča horizontalne rotacije za 360°. 

Bogata bo tudi domača produkcija. Gledališče Ane Monro bo na ogled znova postavilo mednarodni projekt Sam med vsemi v katerem sodeluje 25 uličnih artistov iz 8-ih držav. Mini teater se bo predstavil z otroško lutkovno predstavo Jurček in trije razbojniki, ki je rekonstrukcija predstave partizanskega lutkovnega gledališča iz leta 1944. Vzporedno s festivalom bo potekala Mednarodna poletna šola Šugla (od 27. junija do 5. julija v Ljubljani), tokratna rdeča nit pa je kino. Njeni udeleženci bodo ob koncu pripravili tudi zaključno produkcijo, interaktivno skupinsko predstavo, ki se bo odvijala znotraj in okoli manjšega vrtečega se kina ter skupaj z občinstvom realnost spreminjala v fantazijo.

Namesto zaključnega piknika bodo tokrat v Ljubljani pripravili 4-dnevno praznovanje v Miklošičevem parku. Za scenografijo lokacije bo poskrbela Irena Pivka, za žive intervencije v prostor udeleženci tretje delavnice ŠUGALUO (sodelovanje študentov Šugle in ALUO), potekali pa bodo tudi pogovori z domačimi in tujimi umetniki, ki jih bo vodil gledališki kritik in igralec Samo Gosarič.