Damjana Kolar

 |  Kultura

Poezija in vino na Ptuju

Avgust Černigoj-Chirico

Avgust Černigoj-Chirico

Na Ptuju bo od 26. do 29. avgusta potekala devetnajsta izdaja festivala Dnevi poezije in vina, ki ga bo obiskalo dvajset pesniških gostov iz petnajstih držav. Festival je tokrat prvič del pesniške platforme Versopolis, stičišča enajstih pomembnih evropskih pesniških festivalov, ki spodbuja mobilnost perspektivnih evropskih pesnikov iz različnih držav, veča število njihovih prevedenih del in dostopnost poezije na splošno ter vključuje že obstoječe in novo občinstvo v kreativni proces. Otvoritev festivala bo letos še posebej slovesna, saj bodo ulico ob glavnem prizorišču preimenovali v Ulico Tomaža Šalamuna, v spomin na nedavno preminulega velikana slovenske poezije.

Festival, ki se je s štiridnevno nizozemsko-slovensko prevajalsko delavnico začel v soboto, 22. avgusta, bo tudi letos postregel s pestrim dogajanjem. Na osrednjem prizorišču poleg velikih večernih pesniških branj in koncertov, okroglih miz in drugega programa, prvič pripravljajo tudi sklop dogodkov s petimi perspektivnimi avtorji platforme Versopolis in več novih zasebnih branj na doslej še neodkritih zasebnih lokacijah na Ptuju.

V fokusu bo sodobna poezija v nizozemskem jeziku, ki jo bodo na festivalu in prevajalski delavnici predtem zastopali štirje pesniki iz Belgije in Nizozemske, letošnja častna gosta pa bosta Milan Dekleva in ameriška pesnica C. D. Wright, ki ji bodo ob tej priložnosti izdali prvo pesniško zbirko v slovenskem jeziku. Kot odmev lanskega švedskega fokusa bo izšla tudi antologija sodobne švedske poezije in dvojezične knjižice s poezijo vseh festivalskih pesniških gostov.

Vinski program bo tudi letos postregel s Hudimi pokušnjami! in vinskim oltarjem na Vrazovem trgu, novost pa bo Huda pokušnja!, ki vas bo popeljala po skritih poteh ptujskega podzemlja. Pestro bo tudi dogajanje na likovnem področju, kjer se bo v okviru festivala zgodilo kar nekaj razstav, osrednja med njimi pa bo razstava Besede kot barve, barve kot besede, ki jo pripravlja SCCA Ljubljana. Na razstavi se bodo predstavili avtorji, ki so na eni strani v besedi iskali (in še iščejo) likovno vrednost in na drugi strani prostor za besede na platnu. Razstava bo ponudila izbor tekstov in manifestov likovnih in literarnih ustvarjalcev; predstavila bo umetnike slovenske avantgarde, ki so referenčni tako za slovensko likovno kot za literarno ustvarjalnost; sklenjena pa bo z umetniškimi deli sodobnih ustvarjalcev.