Damjana Kolar

 |  Kultura

Umetnost in strast

Aneckxander

Aneckxander
© Bart Grietens

Tudi letos svoje moči združujeta Performa, festival sodobnih performativnih praks in Platforma sodobnega plesa, ki bosta med 1. in 5. septembrom poskrbela za pestro dogajanje v Mariboru. Tematski fokus festivala je strast (in umetnost). Strast kot "vabeče in izvorno ustvarjalno," strast kot srž nastanka obeh festivalov kot tudi nujen motor ustvarjalnega procesa. V letošnjem programu se bo predstavilo več kot 30 ustvarjalcev različnih profilov-plesalcev, performerjev, likovnih in intermedijskih umetnikov, raziskovalcev in teoretikov.

Svojo refleksijo te tematike bodo predstavili: Žigan Krajnčan, Irena Tomažin, Igor Koruga, Lili M. Rampre, Nataša Berk, Iztok Maroh, Alexander Vantournhout, Bauke Lievens, Alexander Gerner, Marie Nerland, Lígia Soares, Georgia Kapodistria, Nina Milin, Maša Kagao Knez in Mojca Kasjak. Na televizijski okrogli mizi bodo osrednjo temo letošnjega festivali vzeli pod drobnogled skupaj s strokovnjaki Borisom Vezjakom, Gordano Stefanovič - Erjavec, Vilijem Ravnjakom ter moderatorjem Zoranom Medvedom. Poskrbeli so tudi za izmenjavo znanj med prisotnimi ustvarjalci in zainteresiranimi umetniki, ki jo bo pod okriljem umetniškega laboratorija modelirala Lili M. Rampre. Na radijski tribuni se bodo vrnili k začetkom festivala Performa, o katerih bodo premišljevali Mojca Kasjak, Beno Artnak in Jasmina Založnik.

Poleg glavnega dela programa se obeta izvedba dveh že ustaljenih vsebin Performe-sedma izvedba video:performe, že peto leto pa se bo nadaljevala tudi serija performans predavanj, ki jih podpisujejo Stegnar, Horvat in družina. Tokratno edicijo predstavljajo za okroglo mizo, na kateri bodo sodelovali Nenad Jelesijević, Katja Perat, N’Toko in Jedrt Jež Furlan. Festival se bo zaključil s skupno festivalsko produkcijo Triptih za Tomaža Brenka, ki jo je zasnovala Mojca Kasjak, s katero se poklanjajo izjemnemu pesniku in performerju, ki je odločilno vplival na številne mlade ustvarjalce v Mariboru.

Po besedah umetniških vodij festivalov Jasmine Založnik in Mojce Kasjak "z izborom avtorjev in programa sledijo postavljenim smernicam preteklih let ter jih nadgrajujejo v sobivanju dveh pogledov, dveh generacij, dveh časovnosti in dveh vstopov. Verjamemo, da je prav sozvočje dveh festivalov, ki sta v preteklosti kovala samostojno, a v mnogih pogledih sorodno programsko perspektivo, pripeljalo do njune združitve. Iz teme ranljivosti, ki jo vsako povezovanje prenaša in ki je bila v fokusu preteklo leto, letos na preizkušnjo postavljamo strast. Beremo jo v relaciji do ranljivosti, nadgradnji, posledici ali vzroku med tema dvema blokoma."