Damjana Kolar

 |  Kultura

Prenovljena Plečnikova hiša odprla svoja vrata

© Matevž Paternoster

Po dveh letih prenove 24. septembra svoja vrata ponovno odpira Plečnikova hiša v Trnovem, ki jo od leta 2010 upravlja Muzej in galerije mesta Ljubljane. Arhitektov dom z avtentično ohranjenimi bivalnimi prostori, osebnimi predmeti in veličastnim vrtom, dopolnjujejo nova muzejska postavitev o Plečnikovem delu in življenju, vzpostavljen je nov študijski center ter urejeni prostori za občasne razstave in predstavitveno-izobraževalne programe. Prenova Plečnikove hiše je potekala v sodelovanju Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije, Muzeja in galerij mesta Ljubljane ter drugih izvajalcev.

Obiskovalci si bodo v prenovljeni hiši lahko ogledali novo stalno razstavo, ki zajema Plečnikovo ustvarjanje v treh prestolnicah: na Dunaju, v Pragi in predvsem v Ljubljani, posveča pa se tudi Plečnikovi življenjski poti, od vajenca v mizarski delavnici očeta Andreja, do spoštovanega profesorja na Fakulteti za arhitekturo v Ljubljani ter prejemnika številnih državnih in mednarodnih priznanj. Že v vhodni veži se obiskovalec spozna s Plečnikovo biografijo, ključnimi postajami njegovega življenja in dela, njegovimi sodobniki ter stavbami iz tistega časa. V nadaljevanju sta predstavljeni prvi dve ključni postaji njegovega ustvarjanja–Dunaj z Zacherlovo hišo in Praga s praškim gradom. Največja soba je namenjena predstavitvi Plečnikovega dela v Ljubljani; na maketi je predstavljena Ljubljana z izpostavljenimi Plečnikovimi urbanimi potezami in stavbami.

V predalih makete so dostopni posamezni originalni načrti, zraven pa nameščeni digitalni ekrani za podrobnejše raziskovanje Plečnikove arhitekture. Na stenah so izpostavljeni izbrani veliki Plečnikovi ljubljanski projekti: ljubljanske Žale, Narodna in univerzitetna knjižnica ter Tržnice. Sledi soba, v kateri so predstavljeni načrti nikoli uresničenih Plečnikovih vizij Ljubljane, med katerimi je posebne pozornosti vredna Katedrala svobode, umetnikova vizija stavbe slovenskega parlamenta. Zadnji razstavni prostor v pritličju je v t. i. Urškini sobi, kjer je v času Plečnikovega življenja bivala njegova gospodinja Urška Luzar.

Kustosinja Ana Porok pravi, da se bodo v muzejskih prostorih Plečnikove hiše trudili oživiti mojstrovo prisotnost, saj se tu obiskovalcu nudi vpogled v njegov intimni in ustvarjalni svet, na sodobno zasnovani stalni razstavi pa bodo predstavili njegov izjemno raznolik opus in izpostavili različne zanimivosti. V hiši je urejen tudi prostor za občasne razstave in za pedagoško-andragoške programe ter študijski prostor s knjižnico, namenjen vsem, ki proučujejo Plečnikovo delo.