Damjana Kolar

 |  Kultura

V novo sezono s politično satiro Demokracija!

© Peter Uhan

Novo sezono v Mali drami bo 25. septembra ob 20.00 uvedla prva slovenska uprizoritev igre Demokracija!, Nobelovega nagrajenca Josifa Brodskega, ki je edini primer politične satire v njegovem ustvarjalnem opusu, nastala pa je na podlagi političnega dogajanja pred in v obdobju tranzicije. Duhovita in nenavadno zapisana igra v prevodu Ane Vipotnik ter priredbi Matjaža Zupančiča in Darje Dominkuš spregovori tako o demokraciji kot o mehanizmih, ki poganjajo postmoderno družbo in poskuša odgovoriti na vprašanje ali kaj takega, kot je demokracija v realnosti sploh obstaja ali gre le za iluzijo.

Igra Demokracija! (1991) je nastala v času po padcu železne zavese, govori pa o majhni totalitarni državi, ki mora zaradi novih zgodovinskih okoliščin z dekretom čez noč uvesti demokracijo. Brodski črpa tako iz svoje izkušnje življenja v totalitarizmu kot iz svojega pronicljivega opazovanja paradoksov tako opevane zahodne demokracije. Tranzicija je idealen čas za zlorabo demokracije in za zadovoljevanje osebnih, predvsem materialnih interesov politične elite, ki se je znašla pri viru bogastva, medtem ko množicam "velikodušno" meče drobtinice s svoje mize.

Režiserja Matjaža Zupančiča je pri tekstu pritegnila predvsem avtorjeva osebnost, saj je "Brodski obdržal neko cinično distanco do obeh sistemov v katerih je živel, kar se vidi tudi v sami igri. Čeprav je Brodskemu totalitarni sistem povzročal ogromno težav, v njegovi zgodbi ni začutiti nobene patetike." Režiranje te igre je bilo za Zupančiča posebno tudi, ker je Demokracija! dramsko besedilo, ki ni zaključeno. Napisano je brez oznak oseb, zaradi česar je bila potrebna določena priredba.

V uprizoritvi nastopajo Jernej Šugman (Bazil Modestovič, predsednik države), Bojan Emeršič (Petrovič, minister za notranje zadeve in pravosodje), Jurij Zrnec (Gustav Adolfovič, finančni minister), Silva Čušin (Cecilija, ministrica za kulturo) in Barbara Ribnikar (Matilda, tajnica). Pri nastanku uprizoritve so sodelovali tudi scenograf Alen Ožbolt, kostumografinja Bjanka Adžić Ursulov, avtor songov in priredb Jani Kovačič, lektorica Tatjana Stanič, svetovalec za gib Andrés Valdés, oblikovalec luči Vlado Glavan in korepetitor Joži Šalej.