Damjana Kolar

 |  Kultura

Ljubljana v znamenju festivala Mesto žensk

Moira Finucane

Moira Finucane
© Jodie Hutchinson

Med 5. in 15. oktobrom bo v Ljubljani potekal 21. mednarodni festival sodobnih umetnosti Mesto žensk z osrednjo temo Telo-moj teritorij, ki bo po besedah programske vodje festivala Mare Vujić "predstavil umetniške prakse, ki telo obravnavajo kot teritorij družbenih ali političnih procesov in refleksij." V desetih dneh festivala bodo sodelujoči "prečili uveljavljene predstave o telesih, rušili stereotipe in predsodke ter v ospredje postavili avtonomijo lastnih teles." V bogatem programu se bo zvrstilo 46 dogodkov, na katerih se bo na 17-ih različnih prizoriščih predstavilo 95 umetnic/umetnikov.

Posebna pozornost bo letos posvečena temi transfeminizma in vprašanju transspolnosti. Francoska queer aktivistka in teoretičarka Marie-Helene/Sam Bourcier bo predavala o načinih upiranja obstoječim družbenim praksam. Na ogled bodo tudi trije performansi: Helena Velena se bo predstavila s performansom Umakni se, Lady Gaga!! - prihodnost naših teles in japonska paradigma, Cassils s performansom Podoba v nastajanju in Kris Grey z Dialektiko telesa.

V okviru razstavnega programa bodo na ogled tri razstave: razstava stripov 17 avtoric Femicomix, mednarodna skupinska razstava Cik Cak kuratorice Lenke Đorojević, ki je zasnovana kot interdisciplinarna razstava in prikazuje večplastne odnose med feminizmom in različno oblikovanimi, družbeno relevantnimi diskurzi iz prostorov bivše Jugoslavije ter razstava Poti dematerializiranih teles kustosinje Lilijane Stepančič, ki bo predstavila portrte žensk umetnic Lele B. Njatin in Aprilije Lužar.

Na področju plesa bo festival gostil Anne Juren in Annie Dorsen s predstavo Magično, ki zgodovinske feministične prakse postavlja v kontekst čarodejske predstave, Mariantonio Oliver s plesno-gledališko predstavo Las Muchas, ki je rezultat sodelovanja med Oliverjevo in skupino 11 žensk iz vasi Maria de Salut na Mallorci, starih med 70 in 82 let. Dana Michel na festival prihaja s plesno predstavo Rumena brisača, v kateri spregovori o tem, kako si je kot otrok ovijala glavo v rumeno brisačp, da bi oponašala svetlolase sošolke. Festival bo ponudil tudi dve slovenski premieri: performans Geneza Male Kline, ki je stkan iz sanj petih performerjev ter performans  Telo glasu Irene Tomažin, v katerem avtorica nadaljuje raziskovanje vmesnega prostora med glasom, gibom, gesto in telesom.

Na festivalu bodo premierno predvajali dokumentarni film Ženska v režiji Majde Širca, ki je nastal v produkciji RTV Slovenija. Film je zgodovinski, esejistični in interpretativni pregled boja za pravice žensk v slovenskem prostoru, v njem so predstavljeni ključni dogodki, ki so pomenili premik pri uveljavljanju pravic žensk in enakopravnosti. Glasbeni del festivala bo med drugim ponudil nastope Erike Stucky, ikone švicarske glasbe, ki bo predstavila projekt Spidergirl, Electric Indigo, avstrijske glasbenice, skladateljice in DJ-ke in Jordan Reyne, ki bo predstavila projekt Devica, Mati, Jaga baba.